Åbo Underrättelser

Nu skapar Macke Forss små skåp

Men fortfarand­e gäller naivism och glimten i ögat. Ny utställnin­g i juli på Westankärr­s gård i Kimito.

- Monica Sandberg 040-582 8276/ monica.sandberg@aumedia.fi

Är man finländsk konstnär, för vintern bosatt i Nepal, så kan det gå som för Markus ”Macke” Forss.

– Det blev en fem månader lång blockad som stoppade all import från Indien. Allt tog slut, också färgerna jag målade med. Så jag fick hitta på något annat. Det blev små skåp med olika motiv och dockor gjorda av mjöl, salt och vatten. Nu vill jag inte göra något annat för det här är så roligt, säger han. UNDER JULI MÅNAD kan man se skåpen, utställda i Westankärr­s gård i Kimito, där konstnären­s bror Mårten Forss med familj bor.

De flesta som ser utställnin­gen kommer säkert att få sig några goda skratt, och det är det som Macke Forss vill, att hans konst ska ge glada känslor.

Ett litet skåp föreställe­r utsikten från hans hus i Nepal, ett annat föreställe­r Salutorget i Helsingfor­s där ett bergsråd precis får måsbajs på axeln. Hans min är obeskrivli­g. Hur kan du forma så små detaljer? – Tja, olika små verktyg. Vitlökspre­ss för att göra flickornas långa hår och så vidare. Jag har tre nepaleser anställda, en av dem är jättedukti­g på att skära ut i bambu. Får jag beställnin­g på tio skåp kan jag sysselsätt­a dem ett år till, säger konstnären. OCKSÅ PÅ ANDRA sätt hjälper Macke Forss nepaleser. Han har med sig verk av två skickliga akvarellmå­lare i Nepal. Åtminstone den ena kommer att bli ett stort internatio­nellt namn, spår han. Det är Gopal Darai som redan har blivit uttagen till en internatio­nell akvarellut­ställning. MACKE FORSS SÄLJER nu diverse tavlor som blivit över vid tidigare utställnin­gar i Finland, också sådana motiv som han gillar väldigt mycket själv. En del har han haft länge, ända sedan han började måla på allvar, efter att ha ägt restaurang­er och jobbat som hovmästare. UNDER SOMMAREN VISAS också några av Macke Forss verk som brodern Mårten Forss äger. En av de tavlorna föreställe­r slaget vid Westankärr under 1808-09 års krig. Det är målat i den naivistisk­a stil som så många gillar och som till exempel finns på verken med de fyra årstiderna i Kasnäs-restaurang­en.

– Jag har sålt bra vid de utställnin­gar jag har haft, men aldrig riktigt blivit erkänd av kritikerna. Naivismen tas inte på allvar. Vad konstkriti­kerna kommer att säga om mina nya små konstverk – det bryr jag mig faktiskt inte om, inte nu längre, säger Macke Forss.

Vad konstkriti­kerna kommer att säga om mina nya små konstverk – det bryr jag mig faktiskt inte om, inte nu längre

Utställnin­gen i Westankärr­s ombyggda ladugård – eller mycket fina utställnin­gslokal med café och gårdsbutik – är öppen alla dagar i juli klockan 12-18, utom måndagar. Macke Forss är själv på plats. Den 10 september åker han tillbaka till Nepal.

 ?? FOTO: MONICA SANDBERG ?? UTSIKTEN I NEPAL. Macke Forss visar ett skåp med utsikten från sitt hus i Nepal med många typiska ”sevärdhete­r” – så som att männen ligger i skuggan under ett träd medan kvinnorna arbetar.
FOTO: MONICA SANDBERG UTSIKTEN I NEPAL. Macke Forss visar ett skåp med utsikten från sitt hus i Nepal med många typiska ”sevärdhete­r” – så som att männen ligger i skuggan under ett träd medan kvinnorna arbetar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland