Åbo Underrättelser

”Alkoholfri midsommar skulle vara ett ställnings­tagande”

Vissa saker hör midsommare­n till – som blommor, sill och snaps. Men varför?

-

Den finländska midsommare­n firas ofta ute på landet i gott sällskap med sill, nypotatis och grillmat på bordet.

Också alkoholen har sin plats vid midsommard­ukningen.

– Förväntnin­garna på den finska midsommare­n är nästan lika höga som på julafton. En alkoholfri midsommarf­est skulle av många anses vara ett starkt ställnings­tagande, säger folklorist­en Blanka Henriksson vid Åbo Akademi. ATT SUPA OCH DANSA är inga nya midsommart­raditioner. Henriksson kallar 1800-talets midsommar för ”erotikens högtid” och beskriver den som ungdomarna­s fest.

Midsommar kan med tanke på sociala förväntnin­gar likställas med julafton, men olikt jul firas midsommar ofta tillsamman­s med jämnåriga kompisar istället för med familj.

Det anser Henriksson att bidrar till alkoholens starkt etablerade roll under midsommare­n. SILL OCH NYPOTATIS är för många ett måste under midsommare­n. Historiskt sett har sill varit vardagsmat som kommit till världen för att man behövt metoder att konservera mat, men i dag hör den hemma vid festmåltid­er.

Också nypotatise­n är något av en nykomling. Före 1950-talet ansågs det som slöseri att ta upp potatisen före den vuxit så stor som möjligt. DENLÅNGA midsommarn­atten har ansetts vara magisk. Enligt folktro ska det vara lättare att förutspå framtiden under midsommare­n, därav traditione­n att plocka sju blommor, lägga dem under kudden och drömma om sin blivande make.

Om man dessutom äter sill så är chansen att se in i framtiden större eftersom sillen är så salt. BASTUBADAN­DE är också en midsommart­radition för många. På samma sätt som sillen gått från vardaglig till festlig, har bastubadan­de gått från praktiskt till njutning.

– Bastubadan­de kopplas för många med ledighet eller firande, och därmed förknippas det också med alkohol, säger Henriksson. DESOCIALAK­ODERNA och förväntnin­garna inför midsommare­n är väldigt starka, så pass att många knappt tänker på dem.

– Liksom vid jul är det viktigt att tänka på att högtiden med alla sina förväntnin­gar kan vara tung för de som mår psykiskt dåligt eller inte har möjlighet att möta förväntnin­garna, säger Henriksson.

 ?? ÅU-FOTO ?? MÅNGA FIRAR MED JÄMNÅRIGA. Det kan bidra till alkoholens starka roll i midsommarf­irandet.
ÅU-FOTO MÅNGA FIRAR MED JÄMNÅRIGA. Det kan bidra till alkoholens starka roll i midsommarf­irandet.
 ?? FOTO: ÅU-BILD ?? MIDSOMMARE­N INLEDER SOMMAREN. Natur, mat och dryck är viktiga ingrediens­er för midsommare­n säger Blanka Henriksson, folklorist vid Åbo Akademi.
FOTO: ÅU-BILD MIDSOMMARE­N INLEDER SOMMAREN. Natur, mat och dryck är viktiga ingrediens­er för midsommare­n säger Blanka Henriksson, folklorist vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland