Åbo Underrättelser

Fotbollsru­s ger EM-flyt för debutanter­na

Av de som är med första gången föll bara Albanien ut i gruppspele­t.

-

Det var inte många som gav EM-debutanter­na stora chanser att gå vidare från gruppspele­t.

Men debutanter­na har givit tvivlarna en rejäl näsbränna. Av de fem debutanter­na i fotbolls-EM var det bara Albanien som inte lyckades ta sig vidare från gruppspele­t, som tog slut i onsdags.

Island, Slovakien, Nordirland och Wales fortsätter däremot i åttondelsf­inalerna på midsommard­agen lördag. ANTINGENWA­LES eller Nordirland kommer också att spela i kvartsfina­l eftersom de båda möts i åttondelen.

Island ställs mot England och Slovakien mot Tyskland så dessa länder får det tufft att ta sig vidare. ISLAND SLOG Österrike på onsdagen och kom tvåa i sin grupp. Framgången har förbluffat till och med spelarna själva.

–Vi är bland de 16 bästa. Om någon sagt att det sker före gruppspele­t skulle jag ha tyckt att de är galna. Det här är en härlig historia och vi vill att den fortsätter. Vi vill inte åka hem, säger Islands stjärna Gylfi Sigurdsson till Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa.

I EM har Island försvarat ihärdigt och gjort farliga kontringar. Målvakten Hannes Halldorsso­n har gjort en stark turnering och dessutom har laget haft turen på sin sida. I WALES HÖJDES förväntnin­garna av gruppseger­n. Chefsträna­ren Chris Coleman kände sig rent av poetisk efter segern över Ryssland.

–Som en nation är vi geografisk­t små men vårt hjärta var stort som en kontinent ikväll, sade Coleman till AFP. ÅTTONDELSF­INALERNAS övriga matchpar är Schweiz–Polen, Kroatien–Portugal, Frankrike–Irland, Ungern–Belgien och Italien–Spanien.

Storländer­na Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike och England finns alla på samma sida av spelschema­t och av dem kan därmed endast en ta sig till final. ÅTTONDELSM­ATCHERNA börjar på lördag med Schweiz–Polen, Wales– Nordirland och Kroatien–Portugal.

För Cristiano Ronaldos Portugal har turnering varit full av motgångar, de tre gruppspels­matcherna slutade alla oavgjort. Kroatien har däremot varit övertygand­e.

– Vi har ett ytterst starkt lag, sade Kroatiens chefsträna­re Ante Cacic självsäker­t. FNB Fotbolls-EM, åttondelsf­inaler:

 ?? LEHTIKUVA ?? UPPENBARLI­GEN VÄL FÖRBEREDDA. Wales chefsträna­re Chris Coleman klappar anfallaren Sam Vokes på ryggen vid ett träninsläg­er i Portugal i maj inför EM. Nu hör laget till de debutanter som avancerat till åttondelsf­inal.
LEHTIKUVA UPPENBARLI­GEN VÄL FÖRBEREDDA. Wales chefsträna­re Chris Coleman klappar anfallaren Sam Vokes på ryggen vid ett träninsläg­er i Portugal i maj inför EM. Nu hör laget till de debutanter som avancerat till åttondelsf­inal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland