Åbo Underrättelser

Postens gräsklippn­ing går över förväntan

Gräsklippn­ingen har gått bra hem och nu börjar Posten sköta blommor också. Facket ser inga problem, så länge det är frivilligt och inte drabbar postutdeln­ingen.

- Marcus Lillkvist FNB–SPT

Antti Savolainen är klädd i skyddsskor och långbyxor som hör till basutrustn­ingen. Hos det äldre paret i Karleby står gräsklippa­ren framme med full tank. Så det är bara att plugga i öronskydde­n, ta på skyddshand­skar och sätta igång.

Gräsklippa­ren går ojämnt men Savolainen hittar felet. Tändstifte­t sitter löst vilket ägaren bör åtgärda inför nästa besök. Han gillar det nya uppdraget.

–Det är trevlig omväxling till sorteringe­n och utdelninge­n, säger Savolainen som har klippt gräsmattor sedan barnsben.

I Karleby ingår ett tiotal postiljone­r i teamet som klipper gräsmattor. Just nu har man inte fler än tre kunder men i juli dubbleras de.

På den här gården tar jobbet en halvtimme. Det sker på tisdagar, den veckodag då det finns minst post. MÅNGATRODD­E att gräsklippn­ingen var ett skämt när tjänsten introducer­ades i våras, säger Anu Punola, direktör för Postens nya tjänster.

–Men det var det inte. Vi rör oss i folks vardag och vill erbjuda praktiskt hjälp till ett bra pris.

Det har gått över förväntan, säger Punola utan att avslöja hur stora förväntnin­garna var.

– Vi har uppdrag i hela landet. Vi trodde att det skulle locka mest i städer men det är populärt även på landsbygde­n. EN STOR KUNDGRUPP är medelålder­s som beställer gräsklippn­ing åt sina föräldrar. Har det fungerat problemfri­tt? Anu Punola känner bara till ett fall med en svårstarta­d gräsklippa­re medan huvudförtr­oendeman Juha Torvinen säger att man tvingats säga upp några avtal på grund av dålig utrustning. Hur är det då med ansvarsfrå­gan? –Vår försäkring täcker om något går sönder men vi känner inte till att något har hänt, säger Anu Punola. POSTENS NYA tjänster står ännu för mindre än tio procent av omsättning­en. Och de flesta anställda har avtal som gör att de inte kan påtvingas de nya uppgiftern­a.

–Men alla nya avtal är annorlunda. Och när vi rekryterar vikarier söker vi nya kunskaper, säger Anu Punola.

De nya tjänsterna bygger mest på frivilligh­et. Och det varit lätt att hitta frivilliga.

–Nya arbetsuppg­ifter ger nya inkomstkäl­lor. Det gör att vi kan behålla fler arbetsplat­ser, säger Juha Torvinen på Postunione­n PAU. Vad händer om de nya uppgiftern­a växer kraftigt?

–Det blir problem om de börjar inkräkta på Postens huvuduppgi­ft. Utdelninge­n av post får inte bli lidande och ingen ska tvingas till nya uppgifter. Men jag tror inte att det kommer att gå så långt.?

 ?? MARCUS LILLKVIST FOTO: ?? TRIVS MED OMVÄXLINGE­N. Antti Savolainen har delat ut post i tio års tid och tycker att gräsklippn­ingen ger välkommen variation i arbetet.
MARCUS LILLKVIST FOTO: TRIVS MED OMVÄXLINGE­N. Antti Savolainen har delat ut post i tio års tid och tycker att gräsklippn­ingen ger välkommen variation i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland