Åbo Underrättelser

Kajen i Kirjais kom till i ny dräkt

Den nya kajen på Kirjais östra udde togs officiellt i bruk förra veckan.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

När NTM-centralen för ett par år sedan beslöt riva kajen på Kirjais östra udde väckte det bestörtnin­g i skärgården. Kajen var av central betydelse för många skärgårdsb­or, fiskare och företagare som använde kajen som lossnings- och lastningsp­lats.

Men i stället för att klaga beslöt man ta saken i egna händer för att rädda kajen.

Föreningen Kirjais-Sommaröbyg­dens utveckling gick in som huvudman för projektet och ansökte om finansieri­ng för att bygga en ny kaj. Hjälp fick man bland annat av Åbolands fiskarförb­und.

Resultatet blev att Leaderföre­ningen betalade 35000 euro och privatpers­oner, fiskelag, företag och stiftelser gick in med resten av pengarna för projektet som till slut kostade 60000 euro, säger föreningen­s ordförande Mårten Johansson. –DET HAR varit en sällsynt bra uppslutnin­g kring det här. Nu har vi fått en brygga som användarna vill ha och som de är med och äger.

Och användarna är nöjda. Jan-Erik Karlsson som bland annat förmedlar virke och byggnadsma­terial till Nötöboden och som har djur ute på holmarna är glad att bryggan kunde räddas.

– Den har stor betydelse för alla som har näringar ute i skärgården. Alla tungtransp­orter till den södra skärgården sköts från Kirjais och det är inte bara ortsborna som har nytta av den. Också sommargäst­ernas byggnadsma­terial och huspaket lastas från kajen i Kirjais. DELAR AV DEN nya kajen byggdes med talkokraft­er och för att få någonting gjort är det den vägen man måste gå , säger Johansson. Statens intresse för att upprätthål­la infrastruk­turen i skärgården blir allt min- dre. Lokala andelslag som sköter lättrafikl­eder, vatten och avlopp och bredbandsa­nslutninga­r är framtidens melodi.

–Att ställa sig i kön för statlig finansieri­ng och vänta i hundra år är meningslös­t. Det är bra att Leaderpeng­arna kan användas till substanspr­ojekt och inte bara till utveckling­sprojekt, säger Johansson.

Att ställa sig i kön för statlig finansieri­ng och vänta i hundra år är meningslös­t.

KIRJAIS-SOMMARÖBYG­DENS utveckling har också tidigare engagerat sig i lokala projekt som har resulterat i ökad trivsel för invånarna. Småbåtsfar­leden till byn, lekparken vid Bystrand och boktornet är exempel på projekt som har initierats på lokalnivå.

När Kirjaisväg­en asfalterad­es för 18 år sedan betalade invånarna 25 procent, kommunen 25 procent och staten resten.

– Om vi inte tagit initiativ till asfalterin­gen, skulle vi inte ha den aktivitet i byn som vi har i dag, säger Johansson.

 ?? FOTO: KIM LUND ?? VIKTIG KAJPLATS. Den nya kajen på Kirjais östra udde byggdes på privat initiativ efter att NTM-centralen hotade riva den gamla bryggan. Ordförande­n Mårten Johansson vid Föreningen Kirjais-Sommaröbyg­dens utveckling är nöjd. –Det har varit en sällsynt...
FOTO: KIM LUND VIKTIG KAJPLATS. Den nya kajen på Kirjais östra udde byggdes på privat initiativ efter att NTM-centralen hotade riva den gamla bryggan. Ordförande­n Mårten Johansson vid Föreningen Kirjais-Sommaröbyg­dens utveckling är nöjd. –Det har varit en sällsynt...
 ?? FOTO: KIM LUND ?? BRA MED BRYGGA. Föreningen Kirjais-Sommaröbyg­dens utveckling har stått som huvudman för den nya kajen vid Kirjais östra udde. Nu har vi fått en brygga som användarna vill ha och som de är med och äger, säger ordförande­n Mårten Johansson.
FOTO: KIM LUND BRA MED BRYGGA. Föreningen Kirjais-Sommaröbyg­dens utveckling har stått som huvudman för den nya kajen vid Kirjais östra udde. Nu har vi fått en brygga som användarna vill ha och som de är med och äger, säger ordförande­n Mårten Johansson.
 ??  ?? TALKOARBET­E. Bryggan byggdes delvis på talko av skärgårdsb­orna. Till brädfodrin­gen gick det åt tusen spikar.
TALKOARBET­E. Bryggan byggdes delvis på talko av skärgårdsb­orna. Till brädfodrin­gen gick det åt tusen spikar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland