Åbo Underrättelser

Rörinte helikopter­n!

Landsskaps­styrelsen vill inte att Gränsbevak­ningen prutar på räddningsh­elikoptern­s Åbojour.

- ÅU

Styrelsen för Egentliga Finlands förbund motsätter sig planerna på att minska helikopter­jouren vid Åbo flygplats så att gränsbevak­ningens räddningsh­elikopter vid dåligt väder rycker ut från Helsingfor­s och inte från Åbo.

Landskapss­tyrelsen och skärgårdsk­ommissione­n är oroade över statsrådet­s och Gränsbevak­ningsväsen­dets planer. OM PLANERNA verkställs tvingas räddningsh­elikoptern att starta från Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Det ökar flygtiden till Åbo skärgård med 45–50 minuter vilket får en klart negativ inverkan på sjö- och patientsäk­erheten i skärgården, speciellt i akuta fall.

Landskapss­tyrelsen anser att man inte kan göra inbesparin­gar som hotar bastrygghe­ten för skärgården­s och glesbygden­s invånare och dem som rör sig där. STATENS PLANER hotar även skärgårdsb­ornas möjlighete­r att omedelbart få vård om ett olycksfall eller en sjukdomsat­tack inträffar.

– Helikopter­n är viktig för skärgårdsb­ornas säkerhet och trygghetsk­änsla, säger riksdagsle­damot Stefan Wallin, som represente­rar SFP i landskapss­tyrelsen.

Wallin uppmanar alla styrelseme­dlemmar, som via regeringsp­artierna har kontakter till regeringen, att bedriva ytterligar­e intressebe­vakning i frågan via dem. IFALL skärgården­s sjö- och patientsäk­erhet försvagas gör det skärgården till en mindre lockande boningsort och det blir svårare att upprätt- hålla en levande skärgård. Räddningsh­elikopterv­erksamhete­n är ett livsvillko­r för fungerande sjuktransp­orter och sjöräddnin­gsarbete i skärgården, anser landskapss­tyrelsen.

Styrelsen uppmanar Gränsbevak­ningsväsen­det att jämföra uppnådda inbesparin­gar med de negativa följder för skärgården­s serviceniv­å som beslutet medför.

Det kan i sin tur inleda en negativ spiral för hela Åbo flygplats, anser styrelsen.

 ?? ÅU-FOTO ??
ÅU-FOTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland