Åbo Underrättelser

Ett levande centrum

-

Vad är det som gör ett stadscentr­um levande?

Och varför känns inte alla stadscentr­um levande?

Frågan blir påtaglig när man strosar omkring i en mellaneuro­peisk stad en lagom vacker dag.

Varför vill man bara strosa runt i en sådan stad? VARFÖRKOMM­ER man gång på gång bort från den rutt man hade tänkt sig –utan att man blir sur?

Därför att det finns så mycket att titta på och så mycket intryck att bara ta del av.

Det handlar inte bara om att vara på semester – även om det naturligtv­is är lättare att flanera då, än i vardagen mellan pianolekti­oner, fotbollstr­äningar, dammsugnin­g och matinköp och -lagning. EN BIDRAGANDE orsak till ett tilltaland­e centrum är att det är lätt att gå omkring där. Länge leve gågator! Leve stora områden som bara är tillåtna för fotgängare – och för cyklister, med egna filer och egen framkomlig­het.

Länge leve ett centrum som är så koncentrer­at att man kan ta sig fram till fots där och ändå nå någon vart. FLANÖRER BEHÖVER inte korsa livligt trafikerad­e gator och vänta på grönt, man bara går som man behagar.

Man behöver inte se upp för bilar. Man behöver inte andas in avgaser medan man står vid ett trafikljus.

Man bara går. Och man blir på gott humör. ETT TÄTT centrum är mer levande än ett utspritt.

Det blir automatisk­t så.

En stor blomsterma­rknad i en liten park utanför en kyrka gör att människor dras också dit, där de kanske inte annars skulle ströva en lördagsför­middag.

Attraktion­er skapar attraktion­skraft. ETT LEVANDE centrum lockar människor.

Titta bara på såpbubblek­onstnären som får barn – och deras föräldrar– att stanna upp och leka med en stund.

Tänk, att föräldrarn­a har tid att stanna upp. Är det det som gör ett centrum levande? Att man har tid att stanna upp? Att man vill stanna upp.

Och se med vilken iver barnen börjar göra skimrande jättebubbl­or när de med vänliga gester blir inbjudna till det. Alla runt omkring dem ser glada ut. Är det genom att göra människor glada som man får en levande stad? I ETT LEVANDE centrum finns det ett stort utbud.

Lördagsmar­knaden erbjuder otaliga varianter av ost och grönsaker, färsk fisk och kött.

I ståndet bredvid kan man som sig bör köpa dammsugarp­åsar eller dekorerade telefonska­l. Eller tunna byxor av något obestämbar­t tyg eller gamla vykort, som hör till den sortens rekvisita som åker runt från mark- nad till marknad utan att någonsin bli köpta. AFFÄRER SOM är specialise­rade på choklad eller på inredning står sida vid sida med små ekologiska brödbutike­r och presentbod­ar. Caféer och restaurang­er med uteserveri­ngar är välbesökta. Härligt. Men nog så svårt i praktiken, säger alla småföretag­are som har försökt öppna en liten mysig specialaff­är i till exempel Åbo och som sedan har blivit tvungna att lägga ner efter någon tid –i brist på kunder, trots att man har drivit en näthandel parallellt som ändå har burit sig lite grann. ETT LEVANDE centrum skapar sin egen dynamik.

Att människor rör sig i stan skapar underlag för caféer och restaurang­er, för små affärer och gatuevenem­ang.

Bara en så enkel sak som att man vänder stolarna ut mot gågatorna, så att man kan sitta och titta på folk bidrar till den otvungna stämningen.

Ett levande stadscentr­um blir levande för att människor vill vara där. TA HOLLÄNDSKA Utrecht som exempel.

Mellan järnvägsst­ationen och centrum finns enorma byggarbets­platser och stora vattenfyll­da lerhål.

Tankarna går till Åbo. Är det så här centrum kommer att se ut inom kort, när det beramade torgparker­ingsbygget kommer i gång? Också i Utrecht byggs det parkering. Nästa år ska nämligen en ny parkering med plats för 66000 fordon vara klar.

Det blir Nederlände­rnas största cykelparke­ring.

Är det det som gör ett centrum levande? Att man har tid att stanna upp? Att man vill stanna upp.

 ?? FOTO: CARINA HOLM ?? ETT LEVANDE CENTRUM. En lördag i centrum av Utrecht i Nederlände­rna.
FOTO: CARINA HOLM ETT LEVANDE CENTRUM. En lördag i centrum av Utrecht i Nederlände­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland