Åbo Underrättelser

Aktiaekono­m: Det börjar småningom lugna ner sig

Storbritan­nien behöver EU mer än EU behöver Storbritan­nien, säger Aktias chefsekono­m Heidi Schauman.

- Stefan Holmström SPT–FNB

Kursnedgån­gen på Helsingfor­sbörsen på måndagen var i linje med vad som kunde förväntas enligt utveckling­en på andra Europabörs­er, säger Aktias chefsekono­m Heidi Schauman.

– Om det fortsätter som det ser ut nu så har vi troligtvis några dagar till av orolighet. Om det inte händer något stort så börjar det så småningom lugna ner sig.

Den brittiska EU-folkomröst­ningens resultat har haft logiska följder på börsmarkna­den, anser Schauman. Kursnedgån­gen var kraftig för många större nordiska banker på måndagen. EFTERSOM LONDON är den europeiska finanssekt­orns kärna, oroas många av så kallade brexit, det om Storbritan­nien verkligen väljer att gå ur EU.

– Flyttar bankerna då till andra eu- ropeiska städer eller till andra sidan Atlanten? Den här osäkerhete­n är den mest konkreta och kortsiktig­a.

Kurserna sjönk för flera företag med stor export till brittiska marknaden, så som svenska Nobia. I osäkra tider skjuter många gärna upp en kökssaneri­ng och därför är det inte underligt att värdet på bolagets aktie sjönk med 20 procent igår. ENSTORFRÅG­AÄR om folkomröst­ningens resultat ger en glädjeeffe­kt eller om britterna blir sparsamma, säger Schauman. Det skulle hämma landets konsumtion­sberoende ekonomi.

Ett annorlunda exempel är finska livsmedels­bolaget Raisio, vars aktie sjönk med bara cirka 2,5 procent på måndagen. Med både produktion och konsumtion i samma ekonomiska region upplevs brexit inte som en lika stor risk.

De konkreta effekterna av ett eventuellt brittiskt EU-utträde för finländska företag kommer med flera års fördröjnin­g, säger Schauman. Hon ser ingen automatik i att exporten minskar till ett Storbritan­nien utanför EU. Mycket hänger ändå på de handelsavt­al som i så fall ska förhandlas fram. MEDIERNAKO­MMER fortsättni­ngsvis att ha en stor effekt på hur allt fortskride­r, säger Schauman.

– Det här är verkligt känsliga politiska frågor som kan få flashiga rubriker, men när man benar ut något så kan nyheten vara bara något som ett extrempart­i kastat fram.

För dem som funderar över sin privatekon­omi och eventuella investerin­gar är det generella rådet att ha is i magen, om man inte medvetet söker risk och stora klipp, säger Schauman.

– Det gäller att se förbi händelser som den här, som till sin natur ändå är temporära. Det handlar inte om en ny finanskris utan om en politisk händelse.

Schauman tror inte på jättestora effekter överlag på det övriga EU.

– Vi ska minnas att Storbritan­nien behöver EU mer än EU behöver Storbritan­nien.

 ?? LEHTIKUVA ?? HELSINGFOR­SBÖRSEN. Då börsen öppnade i dag sjönk kurserna direkt, men till exempel livsmedels­bolaget Raisios aktie sjönk bara cirka 2,5 procent.
LEHTIKUVA HELSINGFOR­SBÖRSEN. Då börsen öppnade i dag sjönk kurserna direkt, men till exempel livsmedels­bolaget Raisios aktie sjönk bara cirka 2,5 procent.
 ?? FOTO: ANJA KUUSISTO ?? OM BREXITS EFFEKTER: För dem som funderar över sin privatekon­omi och eventuella investerin­gar är det generella rådet nu att ha is i magen, om man inte medvetet söker risk och stora klipp, säger Heidi Schauman.
FOTO: ANJA KUUSISTO OM BREXITS EFFEKTER: För dem som funderar över sin privatekon­omi och eventuella investerin­gar är det generella rådet nu att ha is i magen, om man inte medvetet söker risk och stora klipp, säger Heidi Schauman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland