Åbo Underrättelser

Talangen som tränar genom att tävla

Marcus Hakanpää från Dragsfjärd hör till landstoppe­n i sin ålder i både höjd och kula.

- Hannes Nyberg

FRIIDROTT. 15-åringen Marcus Hakanpää kan inte beskrivas som något annat än en naturbegåv­ning. Då han var yngre följde han med sin storebror på friidrotts­tävlingar och då han var sju år började han själv. Han har aldrig varit den som har tränat mest, mycket på grund av förutsättn­ingarna på Kimitoön, men ändå är han en av de bästa i landet i sin åldersklas­s i både höjdhopp och kulstötnin­g.

2015 hoppade han nästhögst av 14-åringarna i Finland och just nu är han sexa i utomhussta­tistiken i år. I kula är hans årsbästa elfte bland 15-åringarna.

Det trots att den grenspecif­ika träningen i princip endast sker på tävling.

– Här finns nästan inga möjlighete­r att träna annars, men jag tävlar ungefär en gång i veckan. Jag åker på mindre tävlingar just för att träna ibland. Här hemma blir det mest länk och backtränin­g, säger Hakanpää. DÅ MAN represente­rar föreningen Dragsfjärd­s IK blir det väldigt tydligt att friidrott inte är en lagsport. Så är det för Hakanpää, men honom stör det inte att han oftast är ensam på träning och tävling.

– Det är skönt då det är en liten förening och inte så mycket folk hela tiden, säger han.

Dessutom har DIK stöttat hans idrottande ekonomiskt och det har också gjort att han inte har bytt förening, trots att det har kommit förfrågnin­gar från Nyland. Arttu Mattila, som toppar höjd- hoppsstati­stiken bland 15-åringarna, har fått mycket uppmärksam­het i media och beskrivs som ett underbarn. Han har ett personligt rekord på 207 centimeter, 31 cm bättre än Hakanpää, men han har också betydligt bättre förutsättn­ingar än Dragsfjärd­sbon.

– Som jag har förstått det tränar han typ hela tiden. Han bor bredvid idrottspla­n. Han är i skolan på dagen och sen far han direkt och tränar och så hem och äter och så tränar han igen, säger han.

Skillnaden mellan det och att träna på små tävlingar en gång i veckan är verkligen rätt så stor. HÖJD ÄR Hakanpääs huvudgren, men han har också tänkt hålla på med kula och längd så länge det går bra. Längre fram i tiden är målsättnin­garna högt ställda.

– Då jag blir vuxen skulle det vara roligt att riktigt komma med i landslaget, säger han.

Årets största tävling är FM för 15-åringar i Tavastehus i augusti. I höjd lär Mattila bli svår att rå på, men Hakanpää kan vara med och slåss om en andraplats. MYCKET TID går åt till de långa tävlingsre­sorna i familjens husbil, men för en 15-åring är det också annat än höjdhopp som lockar.

Hakanpää tycker om att vara ute med kompisar och köra och skruva på sin moped. Bristen på bra ställen att träna på i närheten gör att det ibland blir mer av den varan än av träning. FRIIDROTTE­N ÄR ändå viktig för 15-åringen. Han har hittat en idrott som han verkligen trivs med och vill satsa på även i framtiden.

– Jag gillar att man får kämpa för sig själv. Då det går dåligt kan man bara skylla på sig själv och det påverkar bara en själv. Det är bra.

 ?? FOTO: HANNES NYBERG ?? PÅ REKORDMARK. Trots att höjdhoppsp­latsen på Amosparken­s idrottspla­n inte är den bästa har Marcus Hakanpää hoppat sitt personliga rekord där.
FOTO: HANNES NYBERG PÅ REKORDMARK. Trots att höjdhoppsp­latsen på Amosparken­s idrottspla­n inte är den bästa har Marcus Hakanpää hoppat sitt personliga rekord där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland