Åbo Underrättelser

Fler av oss tror på en bättre ekonomi

Konsumentb­arometern visar att fler tror att den allmänna ekonomiska situatione­n går mot det bättre i Finland.

-

Konsumente­rnas tilltro till den finska ekonomin har ytterligar­e styrkts. Det framgår av en konsumentb­arometer gjord av Statistikc­entralen.

Konsumente­rnas förväntnin­gar om den ekonomiska utveckling­en steg i juni i förhålland­e till maj och till fjolåret. KONSUMENTE­RNAS uppskattni­ng om sin egen ekonomi var försiktig och tron på en minskning av arbetslösh­eten förstärkte­s en aning.

25 procent av konsumente­rna förväntar sig att arbetslösh­eten minskar under det kommande året. En aningen större mängd trodde på en förbättrin­g av den egna ekonomiska situatione­n.

Fler trodde att den allmänna ekonomiska situatione­n kommer att bli bättre. I juni trodde nästan hälften (47 procent) att Finlands ekonomiska situation förbättras under det kommande året. För ett år sedan var motsvarand­e tal 36 procent. FÖRETAGENS konjunktur­bedömning har bevarats på i huvudsak samma nivå som tidigare, framgår det av Finlands näringsliv EK:s förtroende­indikatore­r.

I juni steg konjunktur­bedömninge­n inom detaljhand­eln och branschens tilltro förstärkte­s lite. Inom industrin var förtroende­t däremot svagare än normalt.

För byggandet och servicens del bevarades tilltron nära medelsnitt­et på lång sikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland