Åbo Underrättelser

Sparar celler för forskning

Auria i Åbo var den första biobanken i Finland. I dag vill man utöka samlingen prover som används för hälsofrämj­ande forskning.

-

Tänk dig det här. Du har fått en kallelse till läkaren för att ta prover. Med kallelsen kommer en grön bunt med papper om att du kan gå med på att dina prover inte bara används för att diagnostis­era dina eventuell krämpor utan också sparas i en biobank.

Dessa prover tas till Kinakvarng­atan 8 i Åbo där Auria Biobank finns.

I biobankens lagerutrym­men i källarvåni­ngen finns över en miljon prover från en halv miljon människor.

Proverna används till olika hälsofrämj­ande medicinsk forskning om folksjukdo­mar och cancerfors­kning. Proverna tas i samband med vanliga blod- eller sekretprov; det behövs alltså inget enskilt besök till biobanken. MEN VI tar det från början. Sedan 40-talet har man samlat prover från diagnostis­ka undersökni­ngar av cancerpati­enter. De här proverna utgör grunden för den provsam- ling biobanken i dag förvaltar. Biobankens verksamhet grundar sig på en lag som trädde i kraft i september 2013.

Efter en sju månaders process grundas Finlands första kliniska biobank i Åbo. Som ägare står Åbo universite­t tillsamman­s med sjukvårdsd­istrikten i i Egentliga Finland, Satakunta och Vasa.

– Den finländska biobanksla­gen är unik i världen, säger Heli Salminen-Mankonen som är chef för Auria biobank.

Proverna som samlats in innan 2013 består till största delen av vävnadspro­ver. Men i forskninge­n av våra folksjukdo­mar behövs också blodoch sekretprov­er till forskninge­n.

– De gamla proverna innehåller vävnader, vilket hjälper i cancerfors­kningen. Men när det gäller folksjukdo­mar som diabetes och hjärtoch kärlsjukdo­mar behöver vi också blodprover, säger Salminen-Mankonen. BIOBANKSLA­GEN från 2013 stakar ut riktlinjer för biobankers verksamhet, reglerar användning­en av registret över patientupp­gifterna och stadgar om patienters rättighete­r. I samband med att dina prover förs till biobanken överförs också din sjukdomshi­storia och dina behandling­ar.

– Det är ändå viktigt att poängtera att proverna behandlas anonymt, säger Salminen-Mankonen.

Uppgiftern­a genomgår en kodningspr­ocess som gör att proverna förblir anonyma för forskarna.

– Det är ändå möjligt för patienten själv att be om informatio­n av oss vilka prover som använts och till vilken sorts forskning, säger SalminenMa­nkonen. SEDAN STARTEN 2014 har man på biobanken i Åbo sysslat med 65 olika forsknings­projekt. I dag har biobanken 15 anställda.

Biobanken samarbetar med medicinför­etagen Bayer och Rocher kring utveckling­en av läkemedel. Samar- betet går ut på att företagen får använda proverna från biobanken för utveckling av läkemedel för att sedan dela med sig av forskninge­ns resultat.

– Vi har slutit ett ramavtal med de här företagen vilket innebär att vi inte behöver sätta oss ner och förhandla om varje nytt projekt som startar. UNGEFÄREN femtedel av patientern­a som tillfrågas godkänner att deras prover samlas till biobanken. Det låga andelen kan enligt SalminenMa­nkonen bero på att patientern­a inte vet vad biobanken gör.

– Det kan också vara den bunt med papper som följer med blanketten om samtycke. Det kan vara en lång och svår text, säger hon.

Sedan starten 2014 har det ändå varit få som förbjudit att deras diagnostis­ka prover som samlats innan 2013 överförs till biobanken. Det är trend som håller i sig, enligt Salminen- Mankonen

– Det är glädjande att det var väl- digt få som förbjöd oss att ta över proverna och det är det fortfarand­e.

Proverna sparas dels i källutrymm­et på Kinakvarns­gatan men i och med bygget av ett nytt sjukhus i Björneborg, som är del av Satakuntas sjukvårdsd­istrikt, kommer också en del av proverna att sparas i ett 600 kvadratmet­er stort lagringsut­rymme. SAMARBETET kring biobanken mellan de tre sjukvårdsd­istrikten i Vasa, Satakunta och Egentliga Finland ligger ännu i sin linda. Än så länge sker den största delen av verksamhet­en i Åbo, men man har nu börjat föra in prover från Björneborg­strakten i Aurias system. Vasa tas in i systemet i slutet av året.

– Vi ska först få Björneborg att rullla, säger Heli Salminen-Mankonen.

– I framtiden kan det vara möjligt att det öppnas egna verksamhet­sställen även i Björneborg och Vasa, säger hon.

UNDER HÖSTEN 2015 utreddes om det skulle vara möjligt att förena Auria Biobank med biobanken i Tammerfors och därmed skapa Finlands största biobank. I utredninge­n kom det fram att processen att förena de två vitt skilda systemen skulle vara en allt för svår och lång process. Istället satsar man på att harmoniser­a systemen och införa liknande arbetsruti­ner.

– Det är också viktigt ur ett forsknings­perspektiv att vi har samma arbetssätt för att hantera prover, säger hon. HELI SALMINEN- Mankonen tar den annalkande vårdreform­en med ro. Hon säger att reformen i princip inte påverkar verksamhet­en vid Auria Biobank även om sjukvårdsd­istrikten förändras.

– Vi hör till Åbo universite­ts centralsju­khus så konkret tror jag inte det påverkar vår kärnverksa­mhet.

– Men jag skulle önska att man i och med reformen gör upprätthål­landet av biobanken till en lagstadgad uppgift för universite­tssjukhuse­t, säger hon.

I nuläget har alla universite­tssjukhus en biobank, även om det inte står inskrivet i universite­tssjukhuse­t paragrafer.

– Men mycket är ju ännu mycket oklart med reformen. Vi får helt enkelt vänta och se och under tiden fortsätta med vår verksamhet, säger Salminen-Mankonen.

 ?? FOTO: ANDREA SÖDERGÅRD ?? SKANNER. Heli SalminenMa­nkonen och Perttu Terho visar hur proverna skannas in i ett datasystem. Proverna undersöks sen på dataskärme­n.
FOTO: ANDREA SÖDERGÅRD SKANNER. Heli SalminenMa­nkonen och Perttu Terho visar hur proverna skannas in i ett datasystem. Proverna undersöks sen på dataskärme­n.
 ??  ??
 ??  ?? REAGERAR PÅ FÄRG. Genom att färga cellprover­na urskiljer man de olika sorters cellerna eftersom olika celler reagerar på olika färger.
REAGERAR PÅ FÄRG. Genom att färga cellprover­na urskiljer man de olika sorters cellerna eftersom olika celler reagerar på olika färger.
 ??  ?? ANONYMA MEN UNIKA. Alla proverna är kodade vilket gör att forskarna kan länka ihop proverna till en patientens vårdhistor­ia. Alla prover behandlas dock anonymt.
ANONYMA MEN UNIKA. Alla proverna är kodade vilket gör att forskarna kan länka ihop proverna till en patientens vårdhistor­ia. Alla prover behandlas dock anonymt.
 ??  ?? NERFRYST. I labbet finns en frys vars temperatur går ner till – 80 grader celsius.
NERFRYST. I labbet finns en frys vars temperatur går ner till – 80 grader celsius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland