Åbo Underrättelser

Satsar gärna på svensk skolhemsve­rksamhet

Skolhemmet i Laustis vd Kim Berglund väntar ännu på beslutet att få grunda en enhet för svensksprå­kiga.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Det privata skolhemmet i Laustis i Åbo fortsätter att sträva till att få driva svensksprå­kig skolhemsve­rksamhet efter att den statligt drivna Lagmansgår­den i Pedersöre stängs. Lagmansgår­den driver i dag den enda svensksprå­kiga verksamhet­en i landet.

Om skolhemmet får avdelninge­n ska den öppna hösten 2017. I dagsläget har familjehem­met sex avdelninga­r som är utspridda på gångavstån­d från varandra i Åbo.

– Helst skulle vi bygga ett helt nytt hus till den nya avdelninge­n, säger vd:n Kim Berglund.

Det blir knappast aktuellt eftersom tidsplanen är för snäv, så i början skulle det bli en tillfällig lösning. Avdelninge­n skulle ha sju platser och nio anställda. DETJOBBARN­ÅGRA svensksprå­kiga på familjehem­met. Berglund säger att det kan anställas flera till en den nya avdelninge­n, eller så kan de samla folk som redan jobbar där.

Två av de svensksprå­kiga är Kimitoöbör­diga Viola Sundvik, som är samhällspe­dagog, och Jakobstads­bördiga Simon Grundvall, socionom.

Båda skulle gärna jobba på sitt modersmål, även om finskan också löper smidigt.

– Det måste vara sådana som inte pratar tjänstesve­nska. De ska kunna säga vad de tänker och tycker och komma in i barnens tankevärld, säger Berglund. FAMILJEHEM­MET ligger mindre än fem kilometer från Salutorget i Åbo, på Svartågata­n ganska nära motorvägen.

Det grundades 1918. Varför exakt där vet Berglund inte, men orsaken till att skolhem började byggas i Finland är att många blev föräldralö­sa efter krigen. BERGLUND HAR snart 30 år bakom sig i branschen, sex som chef i Laustis.

När han började fanns det några tiotal privata aktörer. I något skede var det uppe i 800 – i dag finns det cirka 600. Då räknas inte bara skolhemmen. Av dem finns det fyra statliga kvar då Lagmansgår­den stängs, och två privata.

Överlag har branschen blivit mer komplex, och man tar hjälp av flera instanser för att få en så tydlig helhetsbil­d som möjligt av barnen, säger Berglund.

– I dag jobbar man också mer individuel­lt med dem. Alla barn som är här har egna överenskom­melser då det gäller vilka tjänster de använder sig av. SKOLHEMMET HAR sommarlov men aktivitete­rna fortsätter och en del av de som bor på hemmet arbetar också där, med exempelvis trädgårdss­kötsel. Simon Grundvall berättar att eleverna från hans avdelning en sommar byggde en veranda.

– Tanken är nog att de inte ska bli sittande utan aktivera sig. Vi uppmuntrar också dem att sommarjobb­a, säger han. BÅDE SUNDVIK och Grundvall är nöjda med sin arbetsplat­s och säger att det är bra att det satsas mycket på vidareutbi­ldning för personalen.

– Det känns som om Lauste följer trenderna, säger Grundvall.

– Man mottas bra här och vi som jobbar här föreslår också själva utbildning­ar, säger Sundvik. BARNEN SOM kommer till centret är mycket olika. Vissa anpassar sig och börjar trivas direkt – för andra kan det ta flera år.

Både Sundvik och Grundvall svarar ja på frågan om det blir en familjär stämning på de olika avdelninga­rna.

Problem uppstår, precis som i ”vanliga” familjer – då är personalen där och hjälper till att reda ut dem.

Tillvaron på ett skolhem ska vara så vardaglig som möjligt.

– Vi hjälper eleverna med alla sysslor, som att tvätta kläder och laga mat, och finns till hands för dem, säger Sundvik.

 ?? FOTO: ANNINA SUOMINEN ?? SER FRAMÅT. Kimitoöbör­diga Viola Sundvik och Jakobstads­bördiga Simon Grundvall skulle gärna arbeta på en svensk avdelning på skolhemmet i Laustis i Åbo. Hemmet kan få en sådan 2017, och skulle i så fall vara det enda i Finland med svensk verksamhet.
FOTO: ANNINA SUOMINEN SER FRAMÅT. Kimitoöbör­diga Viola Sundvik och Jakobstads­bördiga Simon Grundvall skulle gärna arbeta på en svensk avdelning på skolhemmet i Laustis i Åbo. Hemmet kan få en sådan 2017, och skulle i så fall vara det enda i Finland med svensk verksamhet.
 ?? FOTO: ANNINA SUOMINEN ?? CHEFEN. Det privata skolhemmet i Laustis vd Kim Berglund vill gärna driva svensk verksamhet då det enda med svensksprå­kig verksamhet, statliga Lagmansgår­den, stänger.
FOTO: ANNINA SUOMINEN CHEFEN. Det privata skolhemmet i Laustis vd Kim Berglund vill gärna driva svensk verksamhet då det enda med svensksprå­kig verksamhet, statliga Lagmansgår­den, stänger.
 ??  ?? LÅST. Skolhemmet har sex avdelninga­r utspridda på ett större område, alla på gångavstån­d från varandra. Huset i bild är den slutna avdelninge­n.
LÅST. Skolhemmet har sex avdelninga­r utspridda på ett större område, alla på gångavstån­d från varandra. Huset i bild är den slutna avdelninge­n.
 ??  ?? ÅÅU 1111.66
ÅÅU 1111.66
 ??  ?? KÖK OCH VARDAGSRUM. Familjehem­met ska vara så likt ett hem som möjligt. Här en av avdelninga­rna.
KÖK OCH VARDAGSRUM. Familjehem­met ska vara så likt ett hem som möjligt. Här en av avdelninga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland