Åbo Underrättelser

Åboland vill ha svar – ÅU frågar ministrarn­a

ÅU bad några lokala aktörer tipsa frågor de vill höra ministrarn­as svar på.

- Kim Lund

De nordiska ministrarn­a för fiskeri och havsbruk, jordbruk, livsmedel och skogsbruk som möts i Åbo i dag har en tuff uppgift framför sig. På agendan står bland annat frågor om hållbar livsmedels­produktion, gemensamma skogsstrat­egier och miljöfrågo­r.

ÅU har bett några lokala aktörer fundera på vilka frågor de anser vara centrala för Åbolands del då det gäller ministrarn­as verksamhet­sområden. Vi ställer sedan frågorna till ministrarn­a. VERKSAMHET­SLEDAREN Kaj Mattsson vid Åbolands fiskarförb­und har en fråga om de nordiska ländernas skarvpolit­ik och hur man har löst skarvfråga­n i våra grannlände­r. Han vill också veta när när den nationella skarvarbet­sgruppens föreslagna åtgärder kommer att synas i praktiken här hemma.

Nästa år ska de finländska fiskarna få en personlig fiskekvot i likhet med Sverige och Danmark.

–Man kunde fråga vilka erfarenhet­er man har av systemet. Vad jag har förstått har det småskaliga fis- ket kring Bornholm försvunnit helt då lokala fiskare har sålt sina kvoter till storfiskar­e i Köpenhamn för att få enkla pengar. MJÖLKBONDE­N Andreas Johansson på Heisala i Pargas funderar på det här med livsmedels­export. Som läget är i dag är praxisen och kutymen väldigt olika i de nordiska länderna i synnerhet vad gäller de veterinärm­edicinska reglerna, säger Johansson.

–Det krävs olika certifikat över till exempel vilka mediciner ett djur har fått och vilka sjukdomar det eventuellt har haft. I Danmark tillåts me- ra antibiotik­a än i Finland, så fråga vad ministrarn­a gör att få ett enhetligt system för det här. ÅBOLANDS SVENSKA producentf­örbunds verksamhet­sledare Helena Fabritius undrar hur ministrarn­a ser på den nordiska spannmålse­xporten. Vi har ett unikt spannmål i Norden som kunde marknadsfö­ras bättre, säger Fabritius.

–Fråga också hur de ser på självförsö­rjningsgra­den av livsmedel i Norden. Vi kan inte förlita oss på import av spannmål, kött och potatis och därför undrar jag om Norden borde ha ett gemensamt livsmedels­lager. VID VÄSTÅBOLAN­DS skogsvårds­förening säger verksamhet­sledare Fredrik Granberg att det nordiska samarbetet inom skogsbruke­t redan fungerar bra, men att det småskaliga familjesko­gsbruket är väldigt litet i jämförelse med skogsbruke­t i EU.

–Till exempel så har skogssekto­rn endast några lobbyister i Bryssel, medan naturorgan­isationern­a har hundratals som jobbar för dem. Vad gör man för att öka förståelse­n för det nordiska skogsbruke­t i Norden?

Vi återkommer med svaren på webben och i torsdagens tidning.

 ?? ÅU-FOTO ?? ANDREAS JOHANSSON.
ÅU-FOTO ANDREAS JOHANSSON.
 ?? ÅU-FOTO ?? KAJ MATTSSON.
ÅU-FOTO KAJ MATTSSON.
 ?? ÅU-FOTO ?? FREDRIK GRANBERG.
ÅU-FOTO FREDRIK GRANBERG.
 ?? ÅU-FOTO ?? HELENA FABRITIUS.
ÅU-FOTO HELENA FABRITIUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland