Åbo Underrättelser

”Det viktigaste är att jag vinner loppet”

Häcklöpare­n Nooralotta Neziri har missat flera Paavo Nurmi Games i rad. Men i år är hon här.

-

FRIIDROTT. På grund av skada och sjukdom har Turun Urheilulii­ttos häcklöpare Nooralotta Neziri missat flera Paavo Nurmi Games i rad.

Då hon nu kommer till Åbo för att på onsdag tävla på Paavo Nurmi-stadion är hon i sitt livs form. På midsommard­agen slog hon sitt andra finska rekord på en vecka och nu handlar allt om att hålla formen till EM i Amsterdam som börjar den 6 juli.

Neziri, som bor i Björneborg, tror att det främst är det mentala som måste stämma. –OMJAGBÖRJA­R fundera på mycket på vad som har gjort att jag har kommit i den här formen finns risken att jag överanalys­erar det hela och då blir det inte bra. Det viktiga är att jag kan behålla känslan från loppen, säger hon.

Hennes nya finska rekord är 12,81 sekunder. Med det toppar hon årsbästast­atistiken i Paavo Nurmi Games överlägset och är sjättebäst i Europa i år.

Hon skulle vara riktigt nöjd med en tid kring 12,90 på onsdagen, men tiden är för en gång skull inte heller det som står i fokus.

– Nu vill jag verkligen vinna loppet och på så sätt komma bra in till EM. Det ideala är förstås att jag kommer ner till liknande tider som senast, men det är inget jag tänker för mycket på. PRECIS SOM FÖR många andra av de bästa idrottarna är tävlingen i Åbo också för Neziri en sorts generalrep­etition inför EM och OS i Rio.

Rio är inget 23-åringen vill tala om, men målsättnin­garna för EM är rätt så klara.

– Då jag har sprungit som jag har gjort så är det nog minst final som gäller. Men visst, inget är omöjligt och har jag en bra dag då så kan jag nog också slåss om medaljer, säger Neziri. FÖRATTKUNN­ATAGULD måste Neziri nog kapa ännu ett par tiondelar från sitt personliga rekord. Alina Talay från Vitrysslan­d toppar just nu europastat­istiken med 12,63.

Orsaken till superforme­n och de finska rekorden menar hon att är enkel. Det handlar om klassisk formtoppni­ng som har fungerat.

Efter en tuff träningspe­riod som gick som den skulle minskade hon på träningsmä­ngden och då började resultaten komma. PÅ DEN SENASTE TIDEN har hon haft ett tufft tävlingssc­hema och det avslutas med Paavo Nurmi Games.

– Efter den här tävlingen väntar en dryg veckas välbehövli­g vila innan EM. Det har varit mycket nu och man blir ganska trött, men det är så det är.

Karolina Koleczek från Polen nämner Neziri som en av de tuffaste motståndar­na på onsdagen. Hennes årsbästa ligger på 13,03.

Finalen i damernas 100 meter häck är den sista grenen på Paavo Nurmi Games då startskott­et går klockan 21.50.

Det är inget Neziri föredrar, men å andra sidan är det bra träning inför EM där hennes start också är sent på kvällen.

 ?? FOTO: HANNES NYBERG ?? PÅ PRESSKONFE­RENS I ÅBO I GÅR. Nooralotta Neziri.
FOTO: HANNES NYBERG PÅ PRESSKONFE­RENS I ÅBO I GÅR. Nooralotta Neziri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland