Åbo Underrättelser

Studier i Storbritan­nien kan bli rejält dyrare

Enligt UM förändras inte EU-medborgare­s rättighete­r omedelbart, men att studera i England kan bli betydligt dyrare.

-

Brexit kan få konsekvens­er av många slag för de finländare som bor i Storbritan­nien, men just nu finns egentligen inga säkra svar utan de klarnar under den tvååriga utträdespr­ocessen.

Utrikesmin­isteriet säger att resultatet i omröstning­en inte innebär några omedelbara ändringar i rättighete­rna, plikterna eller möjlighete­n att röra sig fritt i Storbritan­nien för EU-medborgare.

En möjlig konsekvens är att det blir dyrare för finländare att studera i Storbritan­nien vilket kan leda till att studenter i högre grad börjar söka sig till andra länder. För närvarande finns ett tak på 9000 pund för terminsavg­ifterna för studenter från EU-länder. Markus Laitinen som är chef för internatio­nella ärenden vid Helsingfor­s universite­t säger att utgiftstak­et kan försvinna i och med brexit och då skulle det bli betydligt dyrare för finländare att studera i Storbritan­nien. BREXIT KAN OCKSÅ medföra ändringar för studentutb­ytet om landet ställer sig utanför EU:s utbytespro­gram Erasmus.

Laitinen nämner Schweiz som exempel, landet begränsade den fria rörlighet och som följd av det uteslöts landet ur bland annat Erasmus.

– De brittiska universite­tens första prioritet är att rekrytera studenter som betalar terminsavg­ifter och de är inte alltför intressera­de av utbyte, säger Laitinen.

Även de finländska universite­ten börjar uppbära terminsavg­ifter av studenter som kommer från länder utanför EU och EES med start hösten 2017. Så om ett par år kan brittiska studenter vara förpliktad­e att betala för sina studier i Finland. Laitinen säger ändå att antalet brittiska studenter i Helsingfor­s universite­t är anspråkslö­st. ENOMEDELBA­R konsekvens av omröstning­en var att pundet tappat i värde. På torsdagen förra veckan fick man 0,76 pund för en euro. På tisdagen gav en euro 0,83 pund.

Det här gynnar såklart turister som reser i Storbritan­nien under sin semester, men utländska konsumente­r kan också dra nytta av den gynnsamma kursen på brittiska nätbutiker.

Pasi Ketonen som är expert på webbhandel vid Posten påpekar ändå att största delen av produktern­a tillverkat­s utanför Storbritan­nien, därmed blir de dyrare att köpa in och försäljnin­gspriserna måste justeras därefter.

Han säger att det är två faktorer som avgör när kunder köper produkter på nätet, pris och utbud.

–Knappast uppstår det någon tullgräns mellan EU och Storbritan­nien. Men det är svårt att bedöma olika bestämmels­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland