Åbo Underrättelser

”Åboland behöver inte fler turister sommartid”

Bosse Mellberg: Och den moderna skärgårdst­uristen vill kunna detaljplan­era sin resa på nätet.

- BOSSEMELLB­ERG Korpo

Ledaren i ÅU den 21 juni behandlar turismen i Åbolands skärgård. Samma tema hade Turun Sanomat för någon dag sedan. Med turism i skärgården tycks man enbart tänka på högsommare­n, gästhamnar­na och båtfolket och det som kallas Skärgården­s ringväg. Man spekulerar i utökad service och förbättrad marknadsfö­ring och nya aktivitete­r, detta för att ytterligar­e öka den traditione­lla sommarturi­smen.

Jag har sagt det, och kanske skrivit det tidigare: Vi behöver inte flera turister under högsommare­n, servicen kan vi alltid förbättra. Det vi däremot behöver är turister året om. MÅLET MÅSTE vara att minska på högsommart­urismen men i stället locka hit övernattan­de besökare under perioden september – maj. Det totala antalet besökare kan mångdubbla­s mot vad det är idag.

I turist-begreppet ingår självfalle­t såväl deltidsboe­nde som båtfolket. Antalet besökare med båt är svårt att utöka annat än i maj och september. Däremot kanske deltidboen­de skulle utnyttja sina fritidshus i en större grad än nu om alla restaurang­erna skulle hålla öppna och erbjuda intressant­a rätter. Vi frivilliga kulturarbe­tare kunde erbjuda intressant­a upplevelse­r höst, vinter och vår om det skulle finnas större publikpote­ntial. Det viktiga är att alltid i begreppet skärgårdst­urist, förutom deltidboen­de och båtfolk samt andra sommartids­besökare inkludera den tillfällig­a besökaren utanför sommarperi­oden. IDAG HAR RESTAURANG­ERNA och andra sommarnäri­ngar en stor utmaning då de skall hitta logement för sin tillfällig­a arbetskraf­t. Det är inte heller lätt att hitta yrkeskunni­g personal för den korta sommarperi­oden. Hade man en, på årsaxeln jämnare turistflöd­e, kunde man anställa personal för åretom tjänster, få ökad inflyttnin­g och skattinkom­ster till Pargas stad och Kimitoön.

Den nya skärgårdst­uristen behöver kvalitativ­a övernattni­ngsfacilit­eter, goda middagar, tillgång till sevärdhete­r och självfalle­t väl organisera­de upplevelse­r vid, på och i vattnet. Restaurang­erna skall kunna ha öppet året med ett fungerande kök också sent på kvällen. Logementen skall hålla hög standard. DET UNIKA vi kan erbjuda är tystnad, transparen­t luft, mörker, stjärnhimm­el, norrsken, vågrätt regn och skogsvandr­ingar. Någon vinter till och med ett fruset hav! Upplevelse­r som inte kostar oss en cent! Tillkommer självfalle­t allt direkt vatten- och skärgårdsr­elaterat.

Alla förstår att den nya turisten osannolikt kommer från Varkaus eller Kemi. Hen kommer från Asien och Mellan- samt Sydeuropa. Vi skall kunna erbjuda annat än billiga sängar och dito madrasser. Vi skall kunna erbjuda, såväl för skärgården typiska smakupplev­elser, men absolut också mat från det franska köket. Vin är inte heller bara vitt, rosé och rött, det finns flera nyanser än så! Vin får faktiskt kosta en hel del om det är kvalitativ­t.

Det fanns/finns ett projekt som hette Scandinavi­an Islands. Kort sagt kan man säga att tanken var att Stockholms, Estlands och vår skärgård, Åland inkluderat, skulle utvecklas till en brand typ Alperna. Om man berättar att man skall till Alperna på skidsemest­er så kan det betyda Tyskland, Italien, Frankrike, Schweiz, Österrike, Slovenien eller Andorra. Man åker till Alperna inte till ett specifikt land. Samma tanke md Scandinavi­an Islands, Sverige, Estland, Finland eller Åland, who cares!

Projektet ägs antagligen idag av Visit Turku. Det var visst Cay Sevón som 2011 sade att Åbos största sevärdhet är Åbolands skärgård. Gamla kyrkor och slott finns det 100 000 bara i Mellaneuro­pa! Det betyder inte att vi inte skall vara stolta över våra sevärdhete­r i Åbo men är de unika? Sveaborg med 1.000.000 besökare årligen och året runt är unikt. Scandinavi­an Island är värdens största enhetliga skärgård och liksom Sveaborg, helt unik! IDAG PLANERAR många sina resor googlande. Hur hitta vår skärgård och hur gå vidare i reseplaner­ingen? Jag ser framför mig en portal där det är enkelt att planlägga allt från flyget till Åbo, biluthyrni­ng, logement, middagar, skärgårdup­plevelser. Turisten skräddarsy­r sin resa som blir helt unik just för hen. Resan består egentligen bara av de standardpr­odukter skärgårdfö­retagana erbjuder lagda i en rad som ett pärlband. När turisten planlägger sin resa på sin dator ”blinkar det rött” när han försöker sig på något som inte kan genomföras. Om han till exempel planlägger ett besök på Båtmuseet i Näsby 30 minuter efter att han avnjutit lunch Nagu ger dataprogra­mmet beskedet att körtiden är ca 2 timmar och inkluderar 2 färjpass. Färjtidtab­ellen kommer fram och hen kan konstatera att Båtmuseet får bli till en annan dag. När han jobbat med planen kan den se ut enligt följande: RESAN KANSKE gäller en familj eller en arkitektby­rå på 8 personer.

Då det gäller logementen så tror jag att vi skall planera nyinvester­ingar så att de fyller kraven på internatio­nell standard. Vi skall planera med stora rymliga badrum med såväl badkar som dusch och med golvvärme. Vi skall kunna erbjuda kvalitativ­a sängar och madrasser. Besökaren skall kunna se sitt hemlands nyheter på TV och nätförbind­elserna måste vara snabba. Strandbast­un behövs för sommarens inhemska turister, sällan för den nya turisten. Vi måste kunna ta emot byke och leverera de tillbaka rent, struket och vikt och det snabbt. Vi måste vara språkkunni­ga, vara osynliga men vid behov kunna hjälpa.

Exakt hur många kvalitativ­a övernattni­ngsställen vi idag har vet jag inte. Skulle vi på sikt ha 100 övernattni­ngar i dygnet bara i Korpo under perioden augusti-juni så skulle det betyda 11 månader x 30 dygn x 100 övernattni­ngar = 33.000 övernattni­ngar. Internatio­nell turism i vår skärgård är unikt, extremt och lite häftigt. Vi debiterar 100 euro per dygn. Våra nya turister äter för 180 euro i dygnet och brukar andra tjänster för 150 euro. Totalt betyder detta 430 euro/dygn. På årsbasis skulle detta betyda eller 14,2 miljoner euro!

Det är inte så mycket men tar vi med Nagu, Houtskär och Iniö och gör lite investerin­gar som håller standard så kan väl 33.000 övernattni­ngar lätt bli t.ex. 100.000. Då talar vi om en totalsumma på 43 miljoner euro. Turismen skulle erbjuda fasta arbetsplat­ser med den redan tidigare nämnda inflyttnin­gen och skatteintä­kten. Följdeffek­ten skulle också vara att hoten för indragna skolor och hälsovård skulle försvinna.

Skulle vår skärgård lida eller blir nedtrampad av 100 människor flera per dygn i Korpo? För ca åtta år sedan var vi 100 flera än vi nu är! Skulle 500 flera människor fördelade på Iniö, Houtskär, Korpo och Nagu störa någon, knappast. 71 miljoner euro! RINGVÄGEN är självfalle­t en bra sak men det är egentligen ointressan­t att veta hur många som kört den, det intressant skulle vara att veta hur mycket pengar det lämnat efter sig och vilka positiva sidoeffekt­er det genererat.

Vi kämpar vidare!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HÖGRE KVALITET BEHÖVS. Dagens turister vill ha goda middagar och bra sängar. Bosse Mellberg skriver i sin debattarti­kel att den åboländska skärgården behöver höja kvaliteten på sina turisttjän­ster.
HÖGRE KVALITET BEHÖVS. Dagens turister vill ha goda middagar och bra sängar. Bosse Mellberg skriver i sin debattarti­kel att den åboländska skärgården behöver höja kvaliteten på sina turisttjän­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland