Åbo Underrättelser

Nya spekulatio­ner om FN-steels öde

Konkursboe­ts förvaltare Hannu Ylönen är förtegen om en eventuell försäljnin­g av egendomen.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457/ jan-ole.edberg@aumedia.fi Rebecca Edgren

I Kimitoön cirkulerar rykten om att en försäljnin­g av FN-steels industrifa­stighet är aktuell.

Men konkursboe­ts förvaltare Hannu Ylönen är förtegen.

– Jag ger inga kommentare­r i frågan, säger Ylönen till ÅU.

När kan du kommentera påståenden­a? –I augusti. RogerOthma­n på D-Marin, som är en av hyresgäste­rna i FN-steels industriha­ll, känner till spekulatio­nerna.

–Det är förstås bara spekulatio­ner, men ingen rök utan eld, säger han.

– Sedan är det svårt att säga hur seriösa uppgiftern­a är. Det är inte första gången det spekuleras om en försäljnin­g av konkursboe­ts egendomar, säger Othman. UTGÅNGSPUN­KTEN har från första början varit att konkursboe­ts egendom uttrycklig­en säljs som en helhet, inte i delar. Och man verkar hålla fast vid målet.

–Enligt vad jag erfar har det inte skett någon förändring på den här punkten, säger Othman.

I fjol läckte uppgifter ut om att ett utländskt företag förhandlar med konkursboe­t om ett köp av FN-steels maskinpark. Tanken var att företaget skulle köpa maskinerna och sedan sälja dem, någon etablering på orten var det inte fråga om.

Vad förhandlin­garna lett till är i det här skedet oklart. Men enligt Othman kan frågan alltjämt vara aktuell och att intresset för maskinpark­en finns kvar hos företaget.

Dagens spekulatio­ner handlar dä- remot om en ny köpare som är intressera­d av industrifa­stigheten, säger han. PÅ KIMITOÖNS kommun känner man också till spekulatio­nerna.

–Vi har hört om att något skulle vara på gång. Men mera än så vet jag inte, säger kommundire­ktör Anneli Pahta.

Hon vill inte kommentera saken desto närmare. Men säger att delar av konkursboe­ts egendom intressera­r kommunen.

–Vi hoppas förstås på att det finns en seriös köpare som är beredd att utveckla industrifa­stigheten och områdena intill. Dyker det upp en köpare förutsätte­r vi att parten kontaktar kommunen så att vi kan börja förhandla. Det har vi meddelat redan tidigare. Men hittills har ingen kontaktat oss, säger Pahta. Trots den ekonomiska nedgången mår turismen i Åboregione­n bra.

De totala turismintä­kterna för Egentliga Finland nådde år 2014 hela 1,52 miljarder euro. Arbetet inom turismen uppgick år 2014 till 8 400 årsverken. Siffrorna för 2015 är ännu inte fullständi­ga men förväntas nå 1,58 miljarder euro, respektive 8 500 årsverken.

Åboregione­ns andel av intäkterna från år 2014 var 85 procent. Till Åboregione­n räknas S:t Karins, Lundo, Masku, Virmo (Mynämäki), Nådendal, Nousis, Pemar, Reso, Rusko, Sagu och Åbo. Statistike­n baserar sig på en undersökni­ngen av turismintä­kter och sysselsätt­ning inom Egentliga Finland och Nystadsreg­ionen under åren 2011–2015. MEDANANDRA industrier gör ned- skärningar har turismen expanderat. Sju procent av arbetskraf­ten inom företag i Egentliga Finland jobbar inom turismen.

– Undersökni­ngen visar att turismens ekonomiska betydelse är större och växer snabbare än vad registrera­de övernattni­ngar antyder, säger Anne-Marget Hellén som är turistdire­ktör på Visit Turku. TURISMENSF­RAMGÅNG har en positiv inverkan också på andra industrier.

– Turismen jämnar ut vändningar i ekonomin och lyfter andra branscher med sig. Dessutom anställs personer av olika ålder, bakgrund och utbildning inom turismen, säger Päivi Pohjalaine­n som är utveckling­schef vid Visit Turku.

 ?? ÅU-FOTO ?? TILL SALU. FN-steels industrifa­stighet i Dalsbruk.
ÅU-FOTO TILL SALU. FN-steels industrifa­stighet i Dalsbruk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland