Åbo Underrättelser

Orpo: Vårdreform­en kan genomföras utan skattehöjn­ingar

Landskapen får exakta gränser för hur kostnadern­a tillåts öka. Lagutkast till reformen presentera­des.

- FNB–SPT

Regeringen har ännu inte fattat beslut om vilken form av valfrihet som tas i bruk i och med vårdreform­en. I förberedni­ngen finns jämsides flera alternativ. Enligt familje- och omsorgsmin­ister JuhaRehula (C) kräver ärendet ytterligar­e utredning.

– Vi värnar om skattebeta­larnas pengar. Det ska gå att välja var man får service, men vi behöver ännu mer kunskap om vad allt som kan omfattas av valfrihet.

Det sade Rehula då han presentera­de lagutkaste­n om social- och hälsovårds­reformen.

– Det finns social- och hälsovårds­tjänster som lämpar sig dåligt för valfrihet, säger social- och hälsovårds­minister Hanna Mäntylä (Sannf).

Målet är att lagförslag­en skickas ut på remiss i augusti och att det finns en regeringsp­roposition i novemberde­cember. ALLA ANSTÄLLDA betraktas som gamla arbetstaga­re då totalt 400 organisati­oner och 215 000 årsverken flyttas till landskapen, som finansiera­s av staten, som i sin tur tar en större del av inkomstska­tten. De kommunala skattesats­erna sänks därför med 12,3 procentenh­eter för 2019. Under 2020–2021 begränsas möjlighete­rna att höja skatten.

Vårdreform­en kan genomföras på ett sådant sätt att inga skattehöjn­ingar behövs, säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml). Finan- sieringsmo­dellen kommer att möjliggöra en årlig besparing på tre miljarder euro.

Landskapen får exakta gränser för hur kostnadern­a tillåts öka. Kommunerna­s andel av den konjunktur­känsliga samfundssk­atten sänks. Målet är att göra den kommunala ekonomin mer förutsägba­r.

–Kommunerna kommer fortsättni­ngsvis att ha en viktig roll för samhällets livskraft, tillväxt och välfärd, säger Orpo.

Systemet med statsandel­ar förnyas så att effekten efter övergångsp­erioden på fyra år är högst 100 euro mer eller mindre per invånare.

– Den förra regeringen­s förslag till vårdreform hade kast på upp till 400 euro, säger kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C). ANVÄNDNING­EN av servicesed­lar ska utvecklas. Företagshä­lsovården fortsätter som förut. Kommuner och skolor ska också i framtiden svara för elevvården. Studenthäl­sans specialbeh­ov bedöms senare, det samma gäller munvården. FPA-ersättning­arna försvinner.

–Reformen försäkrar goda och högklassig­a socialoch hälsovårds­tjänster i hela landet, det centrala är valfrihete­n, säger Orpo.

Målet är en enkanalsmo­dell där pengarna följer folket. Regeringen talar också om personlig budgeterin­g.

En grundbult är digitalise­ringen. Alla servicepro­ducenters tjänster ska kopplas upp mot en plattform för datautbyte, säger understats­sekreterar­e Tuomas Pöysti. Landskapen­s möjlighete­r att fatta egna IT-beslut kan därför begränsas.

–Målet är att slimma statsförva­ltningen och minska byråkratin i Finland, säger Orpo.

Han vill också nedtona dramatiken kring processen, som hann leda till en smärre regeringsk­ris.

– Det var lite dunder och brak i november men det fortsatta arbetet har handlat mer om praktiska frågor än om politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland