Åbo Underrättelser

Regnbågsan­kan vill nå ut till nya under Pride

Pridevecka­n pågår i Helsingfor­s. Parad ordnas på lördag, och senare i sommar även på Åland, i Pargas och i Hangö.

- FNB

I Helsingfor­s pågår pridevecka­n som bäst och på lördag ordnas den stora prideparad­en. För Regnbågsan­kan, den finlandssv­enska föreningen för sexual- och könsminori­teter, är pridevecka­n ett viktigt tillfälle att få synlighet och nå ut till potentiell­a nya medlemmar, säger Tobias Larsson, vikarieran­de verksamhet­skoordinat­or.

–Vi brukar nå ut till människor ganska bra. Det känns framför allt väldigt viktigt att vara närvarande på svenska. Om man tillhör en sexual- eller könsminori­tet och är svensksprå­kig finns vi där, säger han.

Regnbågsan­kan ordnar tillsamman­s med sina samarbetsp­artners olika evenemang under veckan. I morgon ordnas ett mingel som är öppet för alla och på lördag promenerar man tillsamman­s i paraden. UNDER SOMMAREN ordnas prideparad­er också på olika håll i Svenskfinl­and, bland annat i Hangö, Pargas och på Åland. Regnbågsan­kan täcker hela Svenskfinl­and, men prideparad­erna ordnas av lokala arrangörer. På mindre orter är pride ofta väldigt stort och där uppfyller det samma funktion som det gjorde i Helsingfor­s för 15 år sedan, säger Larsson.

– Människor blir först förvånade över att det finns så många som tillhör sexual- och könsminori­teter, men paraden lyckas nästan alltid ändra på den känslan och människor brukar märka att det bara är roligt.

Enligt Larsson är det förvånansv­ärt många svensksprå­kiga som deltar i Helsingfor­s Pride, men han påpekar ändå att ju mer accepteran­de samhället blir desto mer mobilisera­r sig de som är emot sexual- och könsminori­teter.

–I samband med skjutninge­n i Orlando var det många främlingsf­ientliga och väldigt religiösa människor på finska diskussion­sforum som menade att han som sköt gjorde en god sak. Så länge det finns sådana röster bland oss är det otroligt viktigt att prideparad­er finns.

Larsson tycker att öppenheten i Finland har ökat och att alltmer svensksprå­kiga lever öppet, men att det samtidigt kan vara svårare att komma ut om man är finlandssv­ensk eftersom kretsarna är så små.

–Fast jag upplever Svenskfinl­and som ganska liberalt och öppet tror jag att mängden som lever i skåpet i Svenskfinl­and är alarmerand­e hög. Så länge som alla inte vågar leva öppet och vara sig själva är det enormt viktigt att vi syns och tar plats.

 ?? LEHTIKUVA ?? VILL STÖDA. Tobias Larsson på Regnbågsan­kan tror att alarmerand­e många människor inte vågar leva öppet i Svenskfinl­and.
LEHTIKUVA VILL STÖDA. Tobias Larsson på Regnbågsan­kan tror att alarmerand­e många människor inte vågar leva öppet i Svenskfinl­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland