Åbo Underrättelser

Jazz i Korpo, Nagu och Houtskär

Den inhemska jazzeliten spelar upp på årets Korpo Sea Jazz.

- Rebecca Edgren

Den årliga festivalen Korpo Sea Jazz går av stapeln den 27 juli. Den fyra dagar långa festivalen bjuder på jazz i Korpo, Nagu och Houtskär.

– Vi erbjuder den bästa jazzen som finns i landet. Det är frågan om den inhemska jazzeliten, säger Bosse Mellberg som är ordförande för föreningen Korpo Jazz. SJÄLV BÖRJADE Mellberg spela trummor i ett rockband redan i högstadiet. Under festivalen uppträder han på trummor i Korpo Sea Jazz Houseband. Han har jobbat med Korpo Sea Jazz i mer än tio år och förväntar sig en sammanlagd publik på omkring 2 500 personer på de tjugo tillställn­ingarna som ordnas. Ungefär hälften av konsertern­a har fritt inträde. MIKKO PELLINEN är konstnärli­g ledare för festivalen i år. Han började spela bas när han var nio år gammal och i år uppträder han i Korpo. Pellinen har också arrangerat musiken för Unio Ensemble som står på scen i Korpo den 28 juli. Musiken består av utvalda stycken av Sibelius, som Pellinen har gjort om till jazzmusik.

–Det är inte så lätt att göra om klassisk musik till jazz, man måste välja stycken med rätt rytmisk stil och med rum för improvisat­ion. Jag ser kompositio­ner som material för jazz och gör om dem till jazz, säger Pellinen. PÅ FREDAGEN den 29 juli uppträder Bowman Trio i Skärgårdsm­useet i Houtskär. Konserten är speciell för Mellberg, eftersom han är arkitekten som ritat museet.

– Det blir ju lite extra, säger han. BLAND DE STÖRSTA stjärnorna finns gruppen Avara med saxofonist­en Jukka Perko, Teemu Viini- kainen på akustisk gitarr och Jarmo Saari på elgitarr. Deras orginella instrument­kombinatio­n har gjort dem populära i jazzvärlde­n. Teemu Viinikaine­n valdes av jazztidssk­riften DownBeat till en av de tjugo mest intressant­a gitarriste­rna i världen.

En annan stor stjärna är Aili Ikonen som sjunger i Korpo på fredagen. Hon uppträdde bland annat på självständ­ighetsbale­n i fjol. Festivalen­s hela program och mer informatio­n finns på www.korpojazz.fi

 ?? FOTO: REBECCA EDGREN ?? BAKOM OCH PÅ SCEN. Mikko Pellinen och Bosse Mellberg står både bakom jazzfestiv­alen och uppträder själva.
FOTO: REBECCA EDGREN BAKOM OCH PÅ SCEN. Mikko Pellinen och Bosse Mellberg står både bakom jazzfestiv­alen och uppträder själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland