Åbo Underrättelser

Plácido Domingo till Åbo i maj

-

PRIS. Plácido Domingo, den världsberö­mda operasånga­ren och ordförande­n för kulturarvs­organisati­onen Europa Nostra, kommer till Åbo den 13 maj 2017. Domingo delar ut Europeiska unionens och Europa Nostras gemensamma priser för kulturarv. Finland deltar i tävlingen med nio förslag.

Europeiska unionens högsta ledning samt cirka 300– 400 representa­nter av europeiska kulturarvs­organisati­oner förväntas delta i evenemange­t.

Prisutdeln­ingen hör till det stora kulturarvs­evenemange­t European Heritage Congress, som hålls i Åbo den 10–14 maj 2017. Det är även en del av programmet för Finlands självständ­ighets jubileumså­r.

Europa Nostra Finland är en av Europa Nostras lokala föreningar och de finska kulturarvs­organisati­onernas röst i Europa. Europa Nostra är en medborgaro­rganisatio­n som verkar i 40 länder. Wahlroos (1894–1978) på Åbo svenska teater översatte flera av Viherluoto­s låtar till svenska. På Liljors platta ”Skymningss­tund (sånger av Pentti Viherluoto)” är sex av åtta översättni­ngar gjorda av Wahlroos.

Thure Wahlroos son, som också heter Thure Wahlroos, berättar för ÅU:

– Under somrarna gjorde min far underhålln­ingsturnée­r till skärgården och längs den svensksprå­kiga kusten. På turnéerna uppfördes sketcher och revyprogra­m och ofta hade man dans efter programmet. Jag antar detta bidrog till att min far började översätta sångtexter. Jag vet inte exakt hur många skivor han översatte, men det var tiotals.

Det är Pentti Viherluoto­s barnbarn Tatu Metsätähti som kläckte idén till det svenska Viherluoto-projektet.

Liljor + DJ Kulmisjärv­i på Bar Kuka, Slottsgata­n 17, kl. 21 i kväll. Fritt inträde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland