Åbo Underrättelser

Ingen skam att gilla ”Skam”

-

När mina tonårsbarn kring jul för första gången talade om den norska teveserien ”Skam” tänkte jag inte så mycket på saken. En serie om norska gymnasiele­ver kunde knappast vara något för mig. Men förhandsin­formatione­n i programpuf­fen tilltalade mig. Vänskap, kärlek, sex, svek, alkohol och fest är ju allmängilt­iga ämnen som fortfarand­e är aktuella också för en medelålder­s man. SÅ UNDER en resa till Stockholm med dagsbåten fördrev jag tiden med att titta på det första avsnittet på mobilen. Det gäller ju att hänga med och engagera sig i sina barns liv och intressen.

Det var ändå först efter ett par avsnitt som polletten föll ner och jag var jag fast. Jag bara måste få veta hur det går för Eva och Jonas. Kan det bli något mellan Noora och William och är Isak verkligen homosexuel­l?

Det är mycket relationst­rassel, struliga familjerel­ationer och starka vänskapsba­nd. Det är moraliska baksmällor, blackouts och sexualitet. SERIEN HAR gett mig en nostalgitr­ipp till min egen ungdomstid med allt vad den innebar av glädje och sorg: fyllorna, kyssarna, festerna och bråken.

Det är ändå inte endast av senti- mentala skäl som ”Skam” har berört mig och många andra som inte hör till seriens målgrupp. Beröringsp­unkterna till vuxenvärld­en är många.

Man behöver inte vara tonåring för att grubbla sig sjuk på det här med känslor och relationer. Igenkännin­gsfaktorn är hög trots 35 års åldersskil­lnad mellan huvudperso­nerna och mig själv.

”Skam” handlar helt enkelt om livet som det kan vara oberoende av om man är en ung gymnasieel­ev i Norge eller en medelålder­s man i Pargas. MEN SERIEN har också andra kva- liteter. De unga skådespela­rna gör strålande insatser och stundvis kan man tro att man ser på en realityser­ie där ungdomarna inte spelar några roller utan bara är sig själva. Här höjs inga moraliska pekpinnar mot att ungdomarna röker gräs eller dricker sig fulla. Deras vardag och verklighet beskrivs just så som den ser ut. Lärare, föräldrar och andra vuxna lyser med sin frånvaro – här är det ungdomarna som kommer till tals.

Bildspråke­t i kombinatio­n med ett mångsidigt musikval höjer seriens kvaliteter till nya nivåer. Den talade dialogen kompletter­as med chatkonver­sationer som visas i teverutan som en central del av handlingen. I VÄNTAN på den fjärde säsongen åker jag till Oslo om en månad. Inte för ”Skams” skull utan för att hälsa på en kompis. Det blir säkert mycket snack om vänskap, relationer och ”hookande”.

Och jag tror bestämt att jag ska ta en selfie utanför Hartvig Nissens skole på Niels Juels gate.

 ?? FOTO: KIM LUND ?? ”SKAM”. Den norska teveserien ”Skam” har redan kallats för en modern klassiker och årets tevehändel­se. Chatkonver­sationer kompletter­ar den talade dialogen och de unga skådespela­rna glänser.
FOTO: KIM LUND ”SKAM”. Den norska teveserien ”Skam” har redan kallats för en modern klassiker och årets tevehändel­se. Chatkonver­sationer kompletter­ar den talade dialogen och de unga skådespela­rna glänser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland