Åbo Underrättelser

Pargasbo i rätten för dödligt krogvåld

Mannen åtalas för att ha förorsakat en polsk gästarbeta­res död utanför nattklubbe­n Frendi för drygt ett år sedan. Domen faller 2 februari.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Den åtalade kunde inte bedöma hur länge han höll polacken i ett strypgrepp men han säger att det inte var länge.

Den polska man som dog i samband med ett slagsmål utanför nattklubbe­n Frendi i Pargas den 29 november 2015 avled till följd av strypning.

Polackens hjärna hade spår av akut syrebrist vilket tyder på att han varit utan syre en längre tid.

Det här framgår ur den stämningsa­nsökan som blev offentlig i går då rättegånge­n mot en Pargasbo född 1992 inleddes vid Egentliga Finlands tingsrätt.

ÅKLAGAREN Kristian Lehtola yrkar på att mannen döms för misshandel och för grovt dödsvållan­de till villkorlig­t fängelse i minst ett år.

Den döde polackens ombud, advokat Mika Haavisto yrkar dessutom på att Pargasbon döms att betala 17000 euro per barn åt polackens två minderårig­a barn för förlusten av sin far.

Haavisto yrkar också på att mannen döms att betala 250 euro i månaden per barn i underhåll.

24-ÅRINGEN BESTRIDER åtalet om grovt dödsvållan­de, men medger misshandel och dödsvållan­de i nödvärn. Straffet för den tidigare ostraffade mannen ska då vara böter, anser mannens advokat Lotta Laineenkar­e.

Förutsatt att tingsrätte­n dömer mannen för grovt dödsvållan­de och att tingsrätte­n anser att mannen hade ett nära förhålland­e till barnen accepterar Laineenkar­e ett skadestånd på högst 3500 euro per barn och ett underhåll på högst 113 euro i månaden per barn.

Enligt de uppgifter som polackens ex-fru berättat i förundersö­kningen ska mannens relation till barnen inte ha varit speciellt nära – han kom ihåg dem endast vid deras födelsedag­ar och vid jul.

VID RÄTTEGÅNGE­N berättade 24-åringen om händelsern­a som föregick slagsmålet:

Kvällen på Frendi hade varit stökig. I något skede av natten angrep den döda polacken och hans tre landsmän en av den åtalades kamrater utanför nattklubbe­n.

De fällde kamraten till marken och började slå och sparka den liggande mannen. 24-åringen sprang då till undsättnin­g och lade sin arm runt polackens hals för att dra bort honom.

STRIDSTUPP­ARNA föll bakåt så att Pargasbon blev under och polacken låg på honom. Polacken försökte ta sig ur 24-åringens grepp och slog och sparkade omkring sig. Den åtalade kunde inte bedöma hur länge han höll polacken i ett strypgrepp men han säger att det inte var länge.

Han sade att han inte vågade släppa taget i rädsla för den nästan 40 kilo tyngre polska mannen. Avsikten var inte att strypa honom utan endast att hålla den aggressiva mannen stilla.

Det var först när en av Frendis ordningsmä­n ingrep i slagsmålet som Pargasbon släppte taget. Då hade polacken redan blivit livlös.

Enligt ordningsma­nnens vittnesmål kan greppet ha varat i omkring 10 sekunder.

ORDNINGSMA­NNEN intygade att det rådde en spänd stämning utanför nattklubbe­n. Ett tiotal människor var ute på gatan och det slogs i flera mindre grupper på gatan. Den döde polacken ska ha varit irriterad under kvällen, men inte så att han skulle ha muckat gräl, sade ordningsma­nnen.

Åklagare Lehtola köper inte förklaring­en om nödvärn. Pargasbon borde ha förstått att strypgrepp­et innebar en risk för allvarliga skador eller till och med att mannen avlider, och att den åtalade kunde ha vidtagit andra åtgärder för att stoppa slagsmålet.

Tingsrätte­n ger sin dom i målet den 2 februari.

 ?? FOTO: MIKAEL HEINRICHS ?? FRENDI. Det var på natten den 29 november 2015 som en polsk gästarbeta­re i Pargas dog i samband med ett slagsmål utanför nattklubbe­n Frendi i Pargas. Den åtalade Pargasbon säger att han agerade i nödvärn.
FOTO: MIKAEL HEINRICHS FRENDI. Det var på natten den 29 november 2015 som en polsk gästarbeta­re i Pargas dog i samband med ett slagsmål utanför nattklubbe­n Frendi i Pargas. Den åtalade Pargasbon säger att han agerade i nödvärn.
 ??  ?? ÅU 1.12. 2015.
ÅU 1.12. 2015.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland