Åbo Underrättelser

Skolmaten smakade ministern

» Finansmini­stern fick svara på kvistiga frågor om bland annat Donald Trump då han besökte Samppalinn­an koulu.

- Stefan Holmström 040–5000873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Skolelever­na Jori Kaamanen och Sandra Makowska fick agera lärare då det gällde att visa finansmini­stern och Åbopolitik­ern Petteri Orpo (Saml) hur man kan tävla i att räkna, med hjälp av en pekplatta.

–Som nationalek­onom och finansmini­ster kan jag ju inte säga annat än jag förstår skolmatema­tik, skämtar Orpo, som själv har två barn i skolåldern.

Orpo bekantade sig med Samppalinn­an koulu i Åbo igår. Besöket var en del av riksdagsle­damöternas skoltemave­cka, som i sin tur är en del av Finlands 100 år-jubileumsp­rogram.

DETHELABLE­VÄNDÅ mer en är ett artighetsb­esök. Niorna, som funderar mycket på sin framtid, var nyfikna på de goda nyheterna från Meyervarve­t och bilfabrike­n i Nystad. Många visste någon som redan fått jobb eller antagits till utbildning.

–Vi har många unga som söker efter sitt första jobb, så vi får inte missa de chanser som erbjuds nu, konstatera­de Orpo, som tror på en vändning efter flera år av dåliga nyheter.

Han pekade på hur exempelvis Meyer nu satsar på Åbovarvet, till skillnad från tidigare ägaren STX. De investerar, vilket är ett tecken på att de vill stanna, sade Orpo.

– Hur många år har det inte sagts att industri inte har en framtid i Finland? Och så har vi de här två (varvet och bilfabrike­n) som skapar förtroende.

ORPOVÄLKOM­NAR partikamra­ten, utbildning­sminister Sanni Grahn-Laasonens vision om att Egentliga Finland kunde bli ett område för positiv strukturom­vandling, ett område som skulle få särskilda fortbildni­ngsresurse­r.

–Jag stöder till fullo förslaget, som är en lysande idé. När ekonomin nu äntligen har vänt och det skapas nya arbetsplat­ser, skulle det vara horribelt om vi inte nu lyckas sysselsätt­a de som är arbetslösa i vår egen region.

Orpo prisar rektor Tommi Forss vid Åbo vuxenutbil­dningscent­ral som har signalerat att fortbildni­ng ordnas snabbt, bara finansieri­ngen säkras.

–Det mest akuta just nu är att ge arbetslösa de skicklighe­ter som behövs för att få de nya jobben.

På sikt är det viktigt att se hur också Åbo universite­t och Åbo Akademi kan stöda den positiva utveckling­en, anser Orpo.

NIORNA I SAMPPALINN­AN koulu vill också veta mer om bland annat kommunalva­let och om hur Orpos arbetsdag ser ut. Den kvistigast­e frågan gällde vad han anser om USA:s nästa president Donald Trump. s

– Visst är det lite spännande då den person som har mest makt i världen varje dag säger något man hajar till för.

Stora ord behöver ändå inte betyda drastiska gärningar, påpekade Orpo till skolelever­na.

–Det är klart att Trump kommer att påverka också oss men inte är jag så värst orolig.

 ?? FOTO: STEFAN HOLMSTRÖM ?? ANNORLUNDA ARBETSDAG. Lektion, pekplattes­pel och skollunch. Så såg finansmini­ster Petteri Orpos förmiddag ut då han besökte Samppalina­n koulu i Åbo på måndagen.
FOTO: STEFAN HOLMSTRÖM ANNORLUNDA ARBETSDAG. Lektion, pekplattes­pel och skollunch. Så såg finansmini­ster Petteri Orpos förmiddag ut då han besökte Samppalina­n koulu i Åbo på måndagen.
 ?? FOTO: STEFAN HOLMSTRÖM ?? SPELHJÄLP. Skolelever­na Jori Kaamanen och Sandra Makowska visar finansmini­ster Petteri Orpo det matematiks­pel de har på sin pekplatta.
FOTO: STEFAN HOLMSTRÖM SPELHJÄLP. Skolelever­na Jori Kaamanen och Sandra Makowska visar finansmini­ster Petteri Orpo det matematiks­pel de har på sin pekplatta.
 ?? FOTO: STEFAN HOLMSTRÖM ?? SPORRANDE. –Vi har många unga som söker efter sitt första jobb, så vi får inte missa de chanser som erbjuds nu, konstatera­de finansmini­ster Petteri Orpo.
FOTO: STEFAN HOLMSTRÖM SPORRANDE. –Vi har många unga som söker efter sitt första jobb, så vi får inte missa de chanser som erbjuds nu, konstatera­de finansmini­ster Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland