Åbo Underrättelser

Borebyggt fartygsom livräddare

Norstream, med bland annat finlandssv­ensk besättning, räddade sju man utanför England.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Personalen var otroligt kompetent. Om de inte hade handlat så bra så har jag ingen aning om vad som hade hänt.

Natten mellan lördag och söndag blåste det cirka 25 meter i sekunden utanför Englands sydöstra kust.

Fraktfarty­get Norstream, som är byggt av Bore, befann sig cirka 50 kilometer från kusten. Då fick de ett mayday – ett nödrop.

Fartyget Fluvius Tamar höll på att sjunka.

– VI VAR NÄRMAST av alla fartyg, två sjömil ifrån. Vi svarade först till kustbevakn­ingen att vi åker dit, sedan tog vi oss till positionen, berättar Norstreams befälhavar­e, sjökaptene­n Patrik Norrgård från Närpes.

När besättning­en kommit fram såg de ett fartyg som låg djupt under vattnet.

– Vi var cirka 400–500 meter ifrån då det sjönk. Det gick väldigt snabbt, 15 minuter efter att vi fått nödropet.

NORSTREAMH­AR en hög utsida och en sådan konstrukti­on att man inte hade haft någon större chans att få upp någon ur vattnet, förklarar Norrgård.

– Vi såg en livflotte och att det var folk i den. Först manövrerad­e vi så att vi skyddade dem från vågorna och vinden.

Sedan såg besättning­en två personer som låg i vattnet.

– Då blev den stora frågan vad vi ska göra. Vi fattade beslutet att öppna lotsporten och sänka ner lotslejdar­en. Vi försökte manövrera i position och hade en otrolig tur att vi kom dit.

FÖRUTOM FARTYGENS lanternor var det mörkt ute till havs. Men besättning­en hade lite hjälp av att det var stjärnklar­t och att fullmånen lyste.

Besättning­en lyckades rädda båda personerna med en livboj. De fick torra kläder och första hjälpen så fort de kommit ombord. Det tog cirka femtio minuter. – Jag måste säga att det här är ing- et man gör varje dag. Jag har aldrig upplevt det förr och hoppas att det aldrig händer igen, säger Norrgård.

NORSTREAM TOG även ombord personer som befann sig i livbåten. I ungefär samma veva kom en räddningsh­elikopter och den tog med sig alla personer i land. Den sju man starka besättning­en var räddad.

Såvitt ÅU erfar har alla klarat sig. Norrgård berättar att de två som hamnat i vattnet var ordentligt nerkylda, den som de fick upp först var i sämst skick.

– Annars måste jag nog säga att vi hade en otrolig tur allihopa. Personalen var otroligt kompetent. Om de inte hade handlat så bra så har jag ingen aning om vad som hade hänt, berömmer Norrgård.

NORRGÅRDKÄ­NNER inte till någon orsak till att Fluvius Tamar förliste.

Nättidning­en Kent Online uppger att det Barbadosre­gistrerade fraktfarty­get ligger på 40 meters djup omkring 50 kilometer utanför kuststaden Ramsgate.

NORSTREAM FRAKTAR varor mellan engelska Tilbury och belgiska Brugge (Zeebrugge).

Hur känns det nu när ni strax ska åka i väg igen?

– Ja, man ljuger ju om man säger att det inte berörde en. Vi hoppas att det var första och sista gången vi upplevde det här. Vi är väl omhänderta­gna av vår arbetsgiva­re, vi har en kurator med oss till sjöss i några dagar nu, säger Norrgård.

Om man talar med kuratorn eller inte är upp till en själv.

NORRGÅRDS TIDIGARE arbetsgiva­re Alfons Håkans verkställa­nde direktör Joakim Håkans, som hjälpte ÅU att få kontakt med Norrgårds på söndagen, kallar Norrgårds för en hjälte.

– Sådana behövs i dessa tider.

 ?? LEHTIKUVA / HANDOUT / WWW.BORE.EU ?? NORSTREAM TIDIGARE I ÅR. Bores besättning räddade sju män i sjönöd natten till söndagen. Fartyget är 180 meter långt och 26 meter brett.
LEHTIKUVA / HANDOUT / WWW.BORE.EU NORSTREAM TIDIGARE I ÅR. Bores besättning räddade sju män i sjönöd natten till söndagen. Fartyget är 180 meter långt och 26 meter brett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland