Åbo Underrättelser

HFD lät irakier återvända till Letala

HFD håller inte med Åbopolisen­s och Åbo tingsrätts bedömning att irakiern utgör en flyktrisk.

- Dan Lolax

Irakiern Karrar Mukheef Ali Adwani, som ÅU skrev om den 11.1, är sedan torsdag tillbaka i flyktingfö­rläggninge­n i Letala.

Efter ett beslut av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n släpptes han från utvisnings­enheten i Krämertssk­og i Helsingfor­s.

HFD håller därmed inte med Åbo- polisens och Åbo tingsrätts bedömning att irakiern utgör en flyktrisk och måste hållas i förvar tills han utvisas. ALI ADWANI har överklagat Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut att förkasta hans besvär om Migrations­verkets negativa asylbeslut.

Det är i väntan på det beslutet från HFD som han släppts fri.

–Om också det beslutet är negativt tas jag i förvar och de utvisar mig, säger Ali Adwani som trots det hoppas kunna inleda en arbetskurs om två veckor som ska ge honom ett jobb på en fabrik i Letala. HAYDER SABAH AZEEZ AL-HATEMI, som redan har ett jobb på bageriet Laitilan leipä i Letala och som togs i förvar samtidigt som Ali Adwani, är fortfarand­e på enheten i Krämertssk­og.

–I fredags ansökte jag om att min asylproces­s ska tas om. Det finns informatio­n om mitt fall som inte kom fram förra gången. Jag hoppas att jag kan åka tillbaka till Letala snart.

Huruvida Al-Hatemi kan fortsätta jobba om han får lämna Krämertssk­og är oklart. Om han accepteras som en ny asylsökand­e får han inte ansöka om arbetstill­stånd förrän om tre månader.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KARRAR MUKHEEF ALI ADWANI.
FOTO: PRIVAT KARRAR MUKHEEF ALI ADWANI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland