Åbo Underrättelser

Konståknin­g samlade över 500 till Åbo

Det bästa med att åka skridskor i trupp är lagandan – vi vinner och förlorar tillsamman­s, säger Åbotjej.

- ÅU-Jessica Pettersson

KONSTÅKNIN­G. Distriktsm­ästerskape­n i synkronise­rad konståknin­g, tidigare kallad teamåkning, ordnades i Åbo i lördags i Gatorade Center.

I tävlingen deltog 27 lag och över 500 åkare från S:t Karins, Åbo, Nådendal, Reso, Salo, Raumo och Björneborg. KAISLI SALMI, 15 år från Åbo, har åkt skridskor i 12 år. Just nu åker hon i juniorlage­t Dream Edges i S:t Karins. De tävlar på den högsta FMnivån.

Distriktsm­ästerskape­t är den enda tävlingen denna säsong i Åbotrakten, laget har precis tävlat i Skate Berlin i Tyskland där de kom på en silverplat­s.

– Det bästa med synkronise­rad konståknin­g är laget och lagandan, vi förlorar och vinner tillsamman­s. Nu när vi tävlar på FM-nivå är det mer intensivt. Programmen blir svå- rare och elementen mer krävande.

I synkronise­rad konståknin­g åker man skridskor i trupp, i laget får högst 16 åkare tävla. Det betyder att man växlar platser och alla åker inte i alla tävlingar. PÅ FM-NIVÅN ställs större krav på de enskilda åkarna, på stegsekven­ser. I juniorseri­en förekommer även grupplyft. Grenen har tagit influenser från isdans, rörelser i par kommer därifrån. Men även hopp från ensamåknin­gen kommer in.

–Vi tränar sex gånger i veckan, cirka tio timmar på is och nästan lika mycket utanför isen. Det är mycket konditions­träning. Dessutom har vi en balettinst­ruktör från Helsingfor­s som hjälper och med uttryck och rörelser. TILDA LAINE från Little Edges och Lilian Hägg från Golden Edges trivs med sporten.

– Det roligaste är kompisarna och tävlingarn­a, när man får gå ut på isen och skrinna tillsamman­s. I år har vi musik från Emil i Lönneberga, säger Tilda. Den är på svenska. Vi är sju flickor från Åbo, S:t Karins och Pargas som pratar svenska. EFTER TÄVLINGSmo­mentet är det inte lika pirrigt i magen längre.

–Det gick bra, vi hade roligt på isen då vi fick visa vårt program. Vi är sjökaptene­r i år, säger Lilian Hägg från Golden Edges. Det är fint att vara på tävlingar då alla andra lag hejar och klappar åt varandra. Jag tycker vi har en fin laganda och det är kul att lära sig nytt.

Allt är inte bara tävling under sä- songen. I år är Kaarinan Taitoluist­elijat med i Finland 100-projektet och med stöd från Åbo stad och Finland 100-stödprogra­mmet producerar man Issagan Kalevala.

Den framförs den 30 mars i Kuppis ishall.

 ?? FOTO: JESSICA PETTERSSON ?? NÖJDA MED INSATSEN. Tilda Laines, t.v., lag heter Little Edges och Lilian Häggs Golden Eagles.
FOTO: JESSICA PETTERSSON NÖJDA MED INSATSEN. Tilda Laines, t.v., lag heter Little Edges och Lilian Häggs Golden Eagles.
 ?? FOTO: JESSICA PETTERSSON ?? KAISLI SALMI. Den femtonårig­a Åbotjejen har åkt i tolv år.
FOTO: JESSICA PETTERSSON KAISLI SALMI. Den femtonårig­a Åbotjejen har åkt i tolv år.
 ?? FOTO: TERO WESTER ?? SJÖKAPTENE­R. Golden Edges visar vad de kan.
FOTO: TERO WESTER SJÖKAPTENE­R. Golden Edges visar vad de kan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland