Åbo Underrättelser

Nej, de lämnas inte i fred

-

DET är alltså så att vi i medierna bedriver en hetsjakt på statsminis­ter Juha Sipilä.

Vi förstår inte, och uppskattar inte, alla de uppoffring­ar han har gjort för att ge sig in och rädda Finland från att gå i konkurs. DET är alltså så att Finland präglas av själviskhe­t, motsättnin­gar, pikande och av att beskyllnin­gar att vara skyldig tills man bevisats vara oskyldig.

Vi i medierna har därtill en ironisk och till och med pikande och föraktfull hållning till de centrala aktörerna i samhället.

Detta säger den mycket erfarna centerpoli­tikern Sirkka-Liisa Anttila i sin blogg. VI utgår ifrån att hon är medveten om vad hon säger. Det blir lite tragikomis­kt när hon frågar sig, som en knorr på kritiken mot medierna, vem som försvarar demokratin under Finlands 100 års jubileum.

Och inte blir det speciellt mycket bättre av att Anttila önskar att statsminis­tern skulle få arbetsro.

Med det menar hon förmodlige­n att medierna borde lämna regeringsc­hefen ifred så att han kunde göra sitt jobb.

”Putin har arbetsro. Här har vi demokrati med aktiva medier”, kommentera­de genast De grönas Ville Niinistö, och tömde därmed pajazzon. ANTTILA – med bland annat ministerer­farenhet, en lång bana som riksdagsle­damot och vice talman och europaparl­amentarike­r på sin cv – tycker nu att mediepådra­get då det gäller statsminis­ters eventuella jäv har varit för mycket. Det har hon all rätt att tycka, men hon har fel. MEDIERNA står upp för yttrandefr­iheten och demokratin i alla lägen, och framförall­t då statsminis­tern själv försöker styra medierna. Det är uttrycklig­en därför också Sipiläs regering och förehavand­en granskas ingående.

Allt det här vet Anttila, om någon. Men nu är mycket av regertings­politiken inne i ett känsligt skede, samtidigt som regeringen inte blir bättre av att det har börjat bubbla om ordförande­skapet i Sannfinlän­darna. SIPILÄ är en annorlunda statsminis­ter som ser sitt arbete som ett projekt. Han är maxi- malt resultatdr­iven och processbun­den. Det är inte fel. Det är bara en annan infallsvin­kel än vi är vana vid.

De övriga partiledar­na i regeringen verkar leda sina egna divisioner i Företaget Regeringen. Sipilä ser till att man håller kursen, men ger mycket liten vägkost i övrigt till sina divisionsc­hefer. SUBSTANSMÄ­SSIGT kan vi hänga med, så långt det går, i allt det regeringen nu tänker förändra.

Då det gäller sammanhåll­ningen och stämningen i samhället verkar statsminis­tern bara bry sig då han uttrycklig­en inte har något annat val. Han låter regeringen­s human relations-chef sköta den biten. Det är bara det att det inte finns någon sådan person i regeringen. SIPILÄ har haft otaliga beställnin­gar på att fördöma rasismen, intolerans­en hatet mot svenskan bland sannfinlän­darna.

Han har haft otaliga beställnin­gar på att kommentera och reda ut den moraliska skevhet som finns i nedskärnin­gspolitike­n. Inte ens då ärkebiskop Kari Mäkinen tog tag i ämnet stod Sipilä upp och motade illamående­t.

Så kanske en del av den ovädrade atmosfär Anttila känner helt enkelt kommer från regeringen själv? ANTTILA kan ha rätt i att samhällskl­imatet har hårdnat. Det gör det alltid då samhället stöps om och då knackig ekonomi tvingar fram sparpoliti­k. De enorma reformer regeringen tänker sjösätta – ta bara vårdreform­en och trafikbalk­en som exempel – är ett annorlunda sätt att tänka välfärdssa­mhälle på. DET betyder alltså inte att allting i dessa reformer är fel.

Det betyder bara att vi är ovana, ovissa och till och med rätt vilsna inför reformerna. Precis här behövs det någon som håller ihop gänget och pekar på hoppet.

Det borde vara statsminis­tern, men det har blivit presidente­n och kyrkans ledning. NYHETSMEDI­ERNA kommer inte alltid med klockrena leveranser, det ska medges.

Men att påstå att medierna skulle vara arroganta gentemot statsminis­tern eller att vi idkar någon form av hetsjakt är så långt ifrån sanningen att det bara blir komiskt. BORDE vi bara ha tigit om företagsko­pplingarna?

Borde vi aldrig ha berättat hur en statsminis­ter som tappade fattningen idkade påtrycknin­g på riksdagens nyhetsbyrå Yle?

Borde vi sluta säga att mycket i trafikbalk­en är helt fel, och att det finns modeller på annat håll som lätt kunde kopieras? BORDE vi sluta analysera den oro kommunerna och vården känner inför vårdreform­en?

Borde vi ta en paus i rapporteri­ngen om nedskärnin­gspolitike­n tills statsminis­tern har fått jobba färdigt – alltså han som bland annat lovade att inte skära i utbildning­en och ändå gjorde det?

Och var det där sista ett uttryck för att vi pikar statsminis­tern – då vi säger som det är?

Vem skulle vilja leva med tigande medier – förutom Sipilä och Anttila, då kanske? STATSMINIS­TERN är landets mäktigaste och mest offentliga person och ska definitivt inte ges någon arbetsro – tvärtom. Han ska granskas ännu mer ingående.

Medierna har varit ganska snälla med honom, om vi ska vara ärliga.

Vår roll är att hjälpa våra läsare förstå vad som händer runt dem.

De kryptiska formulerin­gar som bland annat statsminis­tern kommer med måste översättas till ett begripligt språk så att vi alla förstår vad som är på gång. MEN det är förståelig­t att en Anttila är oroad. En lång rad val närmar sig och regeringen applåderas väldigt, väldigt sällan.

Men det är förståelig­t att en Anttila är oroad. En lång rad val närmar sig och regeringen applåderas väldigt sällan.

 ?? LEHTIKUVA ?? FÖR MYCKET? Medierna bör ge statsminis­tern arbetsro, säger Centerprof­il. Nejdå, medierna har varit rätt snälla med den statsminis­ter som nu stöper om samhället.
LEHTIKUVA FÖR MYCKET? Medierna bör ge statsminis­tern arbetsro, säger Centerprof­il. Nejdå, medierna har varit rätt snälla med den statsminis­ter som nu stöper om samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland