Åbo Underrättelser

Pisaresult­aten berättar om växande ojämlikhet

En jämlik utbildning är grunden till ett jämställt samhälle.

-

DE PISARESULT­AT som publicerad­es på självständ­ighetsdage­n berättar om växande ojämlikhet. Den finländska jämställdh­eten inom utbildning­en börjar försvinna. Ännu för tio år sedan hade föräldrarn­as bakgrund, det vill säga deras lön eller utbildning, ingen betydelse för hur de finländska skolbarnen klarade sig i skolan. Jämfört med andra länder var detta ett positivt undantag, och det var vi stolta över.

Nu har denna förmån försvunnit i Finland och familjebak­grunden har börjat synas i inlärnings­resultaten. PISARESULT­ATEN lyfte för första gången fram de lokala skillnader­na. Skolbarnen i städerna klarade sig bättre än de på landsbygde­n. I Nyland klarade elever sig bättre än i västra Finland. Det börjar se ut som att på grund av de massiva nedskärnin­garna i utbildning­en är det bara de starka kommunerna som har möjlighet att satsa tillräckli­gt på den. Kunskapssk­illnaderna mellan flickor och pojkar syns inte lika tydligt någon annanstans i världen. Flickorna är ett halvt år före pojkarna när det gäller kunskap och kunnande. Den finländska grundskola­n grundades för att trygga jämlikhet och råda bot på skillnader, men det börjar se ut som att ojämlikhet syns också i grundskola­n, vilket är ytterst oroväckand­e. FINLAND KLARAR sig med kunskap. Den finländska kunskapsni­vån bör man höja genom att reformera hela skolsystem­et från småbarnsfo­stran till högre utbildning, så att det motsvarar framtidens behov. Grundskola­ns grundidé, att bra och kvalitativ skola tillhör alla barn, måste stärkas. Grundskola­n måste förnyas inifrån med hjälp av nya pedagogisk­a metoder och digitalise­ring, så att man får inlärnings­resultaten förbättrad­e.

Inlärnings­glädje och skolelever­s motivation kan man öka genom att förnya skoldagarn­a till heldagars skoldag, i vilken avgiftsfri klubbverks­amhet ingår. På detta sätt kan man samtidigt trygga en hobby för varenda barn. Förhoppnin­gsvis kan man på detta sätt också förbättra pojkarnas motivation till att lära sig. SMÅBARNSFO­STRAN av bra kvalitet ger en god förutsättn­ing för barnets inlärning senare i livet, och förebygger också utslagning. Jämfört med andra europeiska länder är det färre barn som deltar i småbarnsfo­stran i Finland. Få att komma upp till den europeiska nivån bör man erbjuda avgiftsfri småbarnsfo­stran på deltid. Samtidigt förebygger man problem i tidiga skeden i skolgången. VAR OCH EN behöver tillräckli­g kunskap för att kunna klara sig i ett föränderli­gt arbetsliv och samhälle. Med anledning av detta bör läroplikte­n förlängas och samtidigt bör yrkesutbil­dningen och gymnasieut­bildningen förnyas. Var och en av oss behöver åtminstone en examen från andra stadiet. Även högskolest­udierna bör förnyas och till dem borde man komma in lättare. Det är absurt och onödigt att man gång på gång får höra unga klaga över att de i många år har försökt komma in till den högskola de vill. En jämlik utbildning är grunden till ett jämställt samhälle.

Lokala riksdagsle­damöter som skriver kolumner i ÅU med jämna mellanrum är Stefan Wallin, SFP; Eeva-Johanna Eloranta, SDP; Li Andersson, VF; Ville Niinistö, De gröna och Saara-Sofia Sirén, Saml.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland