Åbo Underrättelser

Störande elavbrott förklaras

500 kilometer jordkabel grävs ner på Kimitoön. Kompletter­as av tiotals kilometer sjökabel. Kan orsaka elavbrott.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Många har undrat vad det är frågan om. Svaret: Kimitoöns elnät grävs ner.

Mot slutet av 2018 har Kimitoön ett mycket starkare elnät. Eldistribu­tionsbolag­et Caruna är nu sysselsatt med att gräva ner 500 kilometer jordkabel. Det är inte billigt – kabeln kostar cirka 50000 euro per kilometer – men så ska den också hålla minst 50 år.

– Bönderna slipper elstolparn­a på sina åkrar, husägare och andra slipper bekymra sig om elledninga­r, och vi slipper jobbet med att förnya elstolpar och med att reparera elfel efter stormar. Men framförall­t vinner våra kunder, deras eltillförs­el säkras på det här viset, säger Kalle Sato, projektche­f vid Caruna. SAMMANLAGT satsar bolaget cirka 25 miljoner euro på att förbättra Kimitoöns elnät.

Då är det inte bara frågan om jordkabel utan också tiotals kilometer sjökabel som ska sättas ut, och den är ännu dyrare än jordkabeln. Just nu läggs sjökabel ut från Dalsbruk mot Rosala-Hitis.

– Vi förstärker elnätet jämlikt, vi tittar inte på var det bor flest människor – utom att vi måste börja med tätorterna, det vill säga med de planerade områdena, eftersom Finland ett par år efter julstormen 2011 fick en ny elmarknads­lag. Den förpliktar elbolagen att före 2028 säkra tillgången på el så elavbrotte­n är max 6 timmar i tätorter och max 36 timmar i glesbygden. FÖR HELA CARUNA betyder det en satsning på 200 miljoner euro, främst då på jordkablar.

– Vi har valt det som vår metod eftersom vi anser att det med tiden ger den största nyttan, säger Sato.

Men det är som sagt dyrt, och det tar tid. Först ska jordkabeln grävas ner i ett dike där det ofta finns andra ledningar som måste aktas. Sedan ska en så kallad parktransf­ormator placeras ut och kopplas till. Kimitoön får 400 sådana. De små ”plåthusen” har bland annat den nyttan att om transforma­torn får ett tekniskt fel så läcker inte olja ut i naturen. MEDAN ARBETENA pågår är elavbrott oundviklig­a.

– Då vi vet om att nu blir det en längre paus så skickar vi ut meddelande­n, men blir det bara korta avbrott på grund av oväntade fel så har kunderna förstås inte fått meddelande, säger Sato.

Arbetena med att stärka elnätet på Kimitoön inleddes 2015 så vissa delar är redan klara.

Hur kommer jordkablar­na att klara sig, blir det elavbrott då också?

– Nej, nästan aldrig, om inte en grävmaskin råkar gräva av dem, säger Sato.

Hur snabbt får ni en kilometer kabel i jorden?

– Det går nog inte på en dag, det behövs transforma­tor- och kopplings- arbeten också innan man kan säga att en kilometer är klar. Dessutom har vi kvalitet och arbetssäke­rhet som motto. Men till 2028 kommer nog största delen av kommunens mellanspän­ningsnät att vara under jord. Om det blir fel i de luftlednin­gar som återstår så kan skadorna lättare begränsas än nu.

 ?? CARUNA ?? NOGGRANN PLANERING. Det är A och O då jordkablar­na ska ner, säger projektche­f Kalle Sato.
CARUNA NOGGRANN PLANERING. Det är A och O då jordkablar­na ska ner, säger projektche­f Kalle Sato.
 ??  ?? LÅNGSAMT ARBETE. Medan det pågår kan elavbrott inträffa och många på Kimitoön är irriterade över dem. Några avbrott har den här hösten berott på nerfallna träd men mest har det handlat om arbetet med att förstärka elnätet.
LÅNGSAMT ARBETE. Medan det pågår kan elavbrott inträffa och många på Kimitoön är irriterade över dem. Några avbrott har den här hösten berott på nerfallna träd men mest har det handlat om arbetet med att förstärka elnätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland