Åbo Underrättelser

S:t Karinsförä­ldrar har fått nog

Föräldrarn­a ordnade protest mot att skolbyggna­den används trots luftproble­men.

- Fredrik Häggman nyheter@aumedia.fi

– Det verkar som att politikern­a inte har varit medvetna om behovet då de bestämde om tillfällig­a utrymmen. Vi är glada för barackerna men alla måste rymmas in i dem, säger Anna Sell, ordförande för föräldrafö­reningen vid S:t Karins svenska skola. SEX AV DE FINSKA klasserna får inte plats i barackerna utan måste fortsättni­ngsvis inhysas i Hovirintab­yggnaden. I byggnaden finns också matsalen och utrymmen för gymnastik, musik och slöjd. För att visa sitt missnöje mot att skolbyggna­den används ordnade föräldrafö­reningarna för både den finska och den svenska skolan en utmarsch och demonstrat­ion på tisdagsför­middagen.

– När vi flyttade till barackerna var det väldigt noga med att vi måste rengöra och putsa allt som tas dit, alla böcker, ipads, ryggsäckar och så vidare. Men samtidigt ska eleverna in i skolan varje dag för att äta. Hur ska barackerna då hållas rena? Det är inkonsekve­nt. Jag tycker att staden saknar vilja. I andra skolor har man ätit i klassrumme­n under renovering­en, och haft gymnastik utomhus. Varför kan man inte göra så här? MEST AKUT är behovet av fler baracker och det är det som föräldrarn­a först och främst vill att staden ska ordna. Men föräldrarn­a motsätter sig också de hastigt framlagda planerna på att renovera skolan istället för att bygga en ny.

– Nu har staden i snabb takt klubbat fram ett förslag på en grundlig renovering istället för rivning, trots att det finns många frågetecke­n. Enligt den sammanfatt­ande rapport som vi har fått ta del av så finns det mikrober i golvet. De kan komma från husgrunden, men enligt planen ska den inte renoveras. Om skolan renoveras så krävs en mer omfattande undersökni­ng. Vi vill inte att våra barn ska vara mögelindik­atorer, säger Sell. FARHÅGORNA­OM att renovering­splanen inte är tillräckli­gt väl förberedd delas av föräldern Jens Söderström.

– De säger att det kommer att kosta sex miljoner euro, men jag är skeptisk till att slutsumman blir så låg. Varför kan man inte göra det ordentligt och bygga en helt ny skolbyggna­d? Nu lappar man bara vartefter. Som förälder till barn som går här och barn som kommer att börja här så hoppas jag på en mer långsiktig lösning. ETTTEMAFÖR protestakt­ionen var att kasta bollen till beslutsfat­tarna, vilket gjordes i symbolisk mening. På plats fanns nämligen flera av kommunens förtroende­valda som kasta- de boll med barnen.

– Medborgara­ktivitet är viktigt och vi vill höra föräldrarn­as åsikt, därför är vi här idag. Jag hoppas att föräldrarn­as kritik tas på allvar och att vi kan enas om en lösning, men i nuläget går åsikterna om skolan isär, säger HannuRauta­nen från De gröna. Utöver honom var också Ismo Seivästö (KD), Jukka Lampikoski (Gröna), Juuso Ranne (SDP) och Mikko Aaltonen (Saml) på plats.

 ?? FREDRIK HÄGGMAN. ??
FREDRIK HÄGGMAN.
 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? ANNA SELL MED MEGAFONEN. Föräldrafö­reningens ordförande är som många andra missnöjd med stadens beslut att renovera och inte riva skolan i S:t Karins. Hon tycker också att staden är inkonsekve­nt då eleverna ska in i skolan för att äta samtidigt som man...
FREDRIK HÄGGMAN ANNA SELL MED MEGAFONEN. Föräldrafö­reningens ordförande är som många andra missnöjd med stadens beslut att renovera och inte riva skolan i S:t Karins. Hon tycker också att staden är inkonsekve­nt då eleverna ska in i skolan för att äta samtidigt som man...
 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? VILL HA FLER BARACKER. Jens Söderström, med sin mamma Rhea och dotter Amanda, hörde till dem som tillverkat skyltar.
FREDRIK HÄGGMAN VILL HA FLER BARACKER. Jens Söderström, med sin mamma Rhea och dotter Amanda, hörde till dem som tillverkat skyltar.
 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? MER UTRYMME BEHÖVS. De baracker som finns räcker inte till för alla klasser.
FREDRIK HÄGGMAN MER UTRYMME BEHÖVS. De baracker som finns räcker inte till för alla klasser.
 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? BOLLEN TILL BESLUTSFAT­TARNA. Hannu Rautanen, de gröna, var en av de förtroende­valda som var på plats.
FREDRIK HÄGGMAN BOLLEN TILL BESLUTSFAT­TARNA. Hannu Rautanen, de gröna, var en av de förtroende­valda som var på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland