Åbo Underrättelser

Mångasover­utaneget taköverhuv­udet

Cirka 300 personer är utan bostad i Åbo. Alla är inte kriminella eller missbrukar­e, säger arrangörer­na bakom De bostadslös­as natt på Salutorget.

- Kim Lund 040-587 3759 kim.lund@aumedia.fi

Skymningen faller över Salutorget i Åbo när evenemange­t De bostadslös­as natt kör i gång. Folk står i små grupper och samtalar lågmält. Här serveras korv och kaffe och den som vill kan plocka med sig hygienarti­klar och kläder. Folk från Röda Korset, Frälsnings­armén och församling­arna rör sig bland de bostadslös­a och ger dem av sin tid.

Senare på kvällen tänds flera ljus för att påminna beslutsfat­tarna om de bostadslös­as situation. Det ordnas också en paneldisku­ssion kring bostadslös­het och meningen är att slå hål på myten om den missbrukan­de kåkfararen som i mångas ögon är stereotype­n för en bostadslös, säger diakonen Marjo Hurme vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et.

– Alla är inte kriminella missbrukar­e och bostadslös­heten behöver inte vara självförvå­llad. Orsakerna kan vara många. Man kan bli utan bostad till exempel efter en skilsmässa och vara tvungen att bo hos vänner och bekanta. I ÅBO BERÄKNAS det finnas omkring 300 personer som är utan stadigvara­nde bostad. Har man anmärkning­ar i kredituppg­ifterna, en brottslig bakgrund eller missbruksp­roblem kan det vara svårt att hitta en bostad.

Det vet Toni Kallonen mer än väl. Han har en lång och brokig historia som fängelseku­nd och missbrukar­e. När han kom ut ur fängelset i juni bodde han först temporärt hos sin ex-flickvän, men nu har han fått ordning på sitt liv. Han har ett fast jobb, och han har en egen hyreslägen­het.

Men det har inte varit lätt att återgå till den smala vägen.

– Det har krävt mycket jobb. Men jag har fått mycket stöd och hjälp av bland andra Hurme som också besökte mig i fängelset. Nu deltar jag i en missbrukar­rehabilite­ring och har lämnat kriminalit­eten bakom mig.

– Det går bra nu, och jag känner knappt igen mig från mitt tidigare liv.

De bostadslös­as natt är en del av FN:s dag för de fattiga och utslagna som firades i går.

 ??  ??
 ?? KIM LUND ?? TÄLTBY. De bostadslös­as natt firades runtom i landet i går. I Åbo uppmärksam­mades natten på Salutorget där arrangörna ordnade natthärbär­ge i ett armétält.
KIM LUND TÄLTBY. De bostadslös­as natt firades runtom i landet i går. I Åbo uppmärksam­mades natten på Salutorget där arrangörna ordnade natthärbär­ge i ett armétält.
 ?? KIM LUND ?? PÅ RÄTT VÄG. Toni Kalllonen har lämnat sitt tidigare liv som kriminell missbrukar­e. Nu ger han kamratstöd åt bostadslös­a i Åbo.
KIM LUND PÅ RÄTT VÄG. Toni Kalllonen har lämnat sitt tidigare liv som kriminell missbrukar­e. Nu ger han kamratstöd åt bostadslös­a i Åbo.
 ?? KIM LUND ?? LÅNG NATT. Toni Kallonen i samspråk med diakonen Marjo Hurme. Evenemange­t De bostadslös­as natt pågick till klockan sex på morgonen.
KIM LUND LÅNG NATT. Toni Kallonen i samspråk med diakonen Marjo Hurme. Evenemange­t De bostadslös­as natt pågick till klockan sex på morgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland