Åbo Underrättelser

Unik stjärnkroc­k

Åbos nya stadsdirek­tör måste övertyga vänsterblo­cket om att sociala frågor får mera utrymme.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

Åboforskar­e med första gången man observerad­e gravitatio­nsvågor och ljus från samma händelse.

Den första fråga som Minna Arve fick av pressen som nyvald stadsdirek­tör i Åbo i måndags var: Hurdant mandat har man att leda staden om man vunnit omröstning­en i fullmäktig­e med en rösts marginal?

– Jag och Jarkko Virtanen har ett fullständi­gt mandat, var Arves replik.

Hon syftade på motståndar­en som under måndagskvä­llen såg sig besegrad med rösterna 33–34. ATT SAMLINGSPA­RTIETS grepp om stadsdirek­törsposten nu förlängs med åtminstone fyra år gläder trots allt inte alla. Li Andersson, VF, uttryckte inte så mycket en besvikelse över omröstning­ens resultat som över att det enligt VF är svårt att ändra på den politiska inriktning­en i staden.

Randell och hans företrädar­e har betonat näringsliv­et till den grad att sociala frågor – ojämlikhet och segregatio­n – har kommit i skymundan, sa Andersson. MEN HONOCH VF är beredda att ge Arve en chans, speciellt som att Åbos nyvalda stadsdirek­tör lyft fram dialogen med invånarna som ett av sina viktigaste uppdrag.

Det uppdraget upprepade Arve när hon mötte pressen strax efter omröstning­en.

– Åbo är också en stor arbetsgiva­re och jag har ett ansvar för organisati­onen. Därtill ska Åbos växelverka­n med övriga städer hållas i skick. DU talar en bra svenska. Kommer kontakten med övriga nordiska länder att bli bättre tack vare det?

– Jag vill inte jämföra mig med andra men jag hoppas att det är en fördel. Vi ska ha ett samarbete med städer som Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Vi kan ta exempel av dem och de kan lära sig av oss. PÅ TAL om stora städer så har Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori­s initiativ om stormöten mellan städerna setts som ett enande av kampen mellan reformivra­re och de som vill behålla städernas makt också efter social- och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen.

Arve säger att Åbo har ett ansvar för att den egna personalen­s över- gång till en ny arbetsgiva­re – landskapet – går så smidigt som möjligt och ser här ett utrymme för att vara med och påverka. HON SÄGER OCKSÅ att städerna gör rätt i att föra en dialog med regeringen om vilka typer av tjänster som övergår från städerna till landskapen.

Att de större städerna vill behålla sådana tjänster som gynnar tillväxten är naturligt och det är bra att den saken diskuteras sa Arve, som i sitt tacktal en liten stund innan hade bedyrat att hon som Åbobo fått det bästa jobb man kan tänka sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland