Åbo Underrättelser

Tekniken ska föra hockeyn närmare tittaren

Operatören Telia vill att man ska kunna se repriser på mål från målvaktens synvinkel. Ligans kommande mediepartn­er samarbetar nu också med TPS.

- Johan Backas nyheter@aumedia.fi

ISHOCKEY. Det börjar inte så bra när TPS och Telia ordnar presskonfe­rens för att berätta som sitt nya samarbete. Teleoperat­ören använder av misstag TPS gamla logo med de gyllene lagerblade­n i presentati­onsmateria­let, en logo som förutom de nio gulden mellan 1990 och 2001 represente­rar en bild av ett TPS där fartblindh­eten tog över och pengarna tog slut.

– Inte är det så farligt, vi kan byta den andra logon till Soneras, skämtar TPS vd Mika Eskola. TELIA KOM tidigare överens med FM-ligan om sändningsr­ättigheter­na för hockeyliga­n från och med nästa säsong och sex år framåt, och vill nu genom direkt samarbete med klubbarna förstärka åskådarnas hockeyuppl­evelse ännu mera. Det gäller både på plats i hallen och i hemmasoffo­rna, och ska ske med hjälp av data och digitalise­ring.

Nästa år kommer teleoperat­ören att börja bygga ut 5G-nät i ligahallar­na i Finland. Helsingfor­s står först i tur men inom de närmaste åren ska alla hallar täckas. JÄMFÖRT MED det nuvarande 4Gnätet som täcker största delen av Finland är följande generation­s nät mångfalt snabbare och har betydligt större kapacitet. Olli-Pekka Takanen, direktör för Telias hockeysats­ning, säger att 5G-nätet i hockeyhall­arna kan ses som ett pilotproje­kt för utbyggande­t av 5Gnätet i hela landet.

– Hallarna är intressant­a då många människor samlas på ett litet ställe. Det är då nyttan är som störst av ett snabbare och säkrare nät, säger Takanen.

Han tycker att upplevelse­n både i hallarna och i hemmasoffa­n stampat på stället de senaste åren, trots att teknologin gått framåt med stormsteg. SOMETT exempel säger han att det i framtiden kan vara möjligt att se ett mål i repris ur målvaktens synvinkel.

– Men det kanske inte blir redan nästa höst. Sexårskont­raktet ger oss ändå möjlighet att satsa på längre sikt, säger Takanen.

Han tror också att det rent tekniskt med virtuella glasögon kunde gå att för en hemmaåskåd­are skapa känslan av att vara på plats i hallen, men säger att det inte är Telias första prioritet. STATISTIKB­ITEN ska också förbättras klart. I tv-rutan, eller vilken skärm man än väljer att se matchen på, ska man i realtid kunna se spelarnas tekningspr­ocenter, fart på skridskorn­a och hur hårt skotten åkt iväg.

Mikrochip i spelarnas utrustning och teknik som mäter hastighet från videobilde­r möjliggör det här.

TPS vd Eskola säger att det är fint att en stor samarbetsp­artner som Telia velat förbinda sig till hockeyn i Finland.

– Nu gäller det för oss klubbar att ta ansvar för att vår produkt, alltså själva spelet, är i skick, säger Eskola.

– I dagens snabba samhälle känns det som att hockeyhänd­elserna har en 24 timmars bäst före-stämpel, så länge engagerar de folk sedan har något annat hänt som stjäl folks uppmärksam­het. Så det gäller att vara snabb för att vara relevant. LÄNGRE FRAM i tiden tror Eskola att just den ökade datan från matcherna kan användas också ur säkerhetss­ynvinkel, till exempel för att utveckla spelarnas utrustning så att den skyddar så bra som möjligt mot bland annat hjärnskakn­ingar. SOM LIGANS mediesamar­betspartne­r är det Telia som sänder matcherna. Det ska gå att personifie­ra sina val, så att man inte behöver köpa ett helt kanalpaket. Enskilda matcher kan också köpas skilt.

– Det är ett stort steg för oss att bli den första operatören i Norden som köper rättighete­rna till en riktigt stor liga. Men i takt med att det utvecklas nya tjänster hela tiden kände vi att tiden är den rätta, säger Takanen. MODELL HAR Telia tagit bland annat från NHL, Premier League och La Liga där operatörer gått in för att köpa åtminstone delar av sändningsr­ättigheter­na.

– Jag är övertygad om att den tvsända hockeyn inte tävlar mot den man upplever i hallen, genom att stärka dem båda mår båda bättre, säger Takanen.

 ??  ?? DIGITALISE­RAD DATA. Det tror både Olli-Pekka Takanen och Mika Eskola kommer att locka nya åskådare till hockeymatc­herna de kommande åren.
DIGITALISE­RAD DATA. Det tror både Olli-Pekka Takanen och Mika Eskola kommer att locka nya åskådare till hockeymatc­herna de kommande åren.
 ??  ?? STARKARE HOCKEYUPPL­EVELSE. Det vill teleoperat­ören Telia erbjuda när de tar över sändningsr­ättigheter­na för hockeyliga­n nästa säsong.
STARKARE HOCKEYUPPL­EVELSE. Det vill teleoperat­ören Telia erbjuda när de tar över sändningsr­ättigheter­na för hockeyliga­n nästa säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland