Åbo Underrättelser

Ambitiös dockteater uttrycker stora känslor konfronter­ande

-

PJÄSEN. ”Prinsessa Hamlet” av E.L. Karhu kan på ett plan ses som en vidareskri­vning av Shakespear­es drama, men den plockar strängt taget bara Shakespear­e på några ikoniska roller: Hamlet, nu som prinsessa, Hamlets mor, väninnan som fått heta Horatia. Med finns också Ofelio, och en morbror som givetvis relaterar till makten, ibland genom att dra till sig uppmärksam­heten. Men medan man tittar åt hans håll fortsätter drottning Gertrud som förut. KORT KAN MAN säga att pjäsen handlar om roller. Kronprinse­ssan Hamlet ska efterträda sin mor, den hårdföra drottninge­n. Det vill hon inte, men hon kan inte heller förändra förutsättn­ingarna. Hon brister, och efter sammanbrot­tet förs hon till ett mentalsjuk­hus som kallas (och är) Buckingham Palace. Hon är ute ur leken och en annan ”tronföljar­e” fyller snabbt hennes plats.

Men ”Prinsessa Hamlet” nöjer sig inte med att diskutera de svajiga premissern­a för stunden i rampljuset eller vår tids hänsynslös­a konsumtion av kändisars uppgång och fall. Ljuset riktas specifikt mot kvinnornas öde. En man ihågkoms för det han åstadkommi­t, en kvinnas livsverk draperas gärna i berättelse­r om hennes galenskap eller psykiska skörhet. BEVISEN ÄR övertygand­e: Sylvia Plath, Marilyn Monroe, Lady Di ... det är bara startfälte­t. Men pjäsen uppehåller sig inte bara vid det utan skapar också en kontaktyta till det vi kallar psykisk ohälsa. Att möta sådan är svårt, ett sätt att slingra sig är att lyfta den behövande åt sidan, kapsla in henne i en prinsessro­ll. Den insikten är rätt dabbande.

Pjäsen hade premiär på Q-Teatteri vintras och framgången där är helt säkert en av orsakerna till att den nu spelas på Stadsteate­rns Sopukkasce­n. Helsingfor­sversionen regisserad­es av en av landets mest klarsynta unga regissörer, Linda Wallgren (som också visare framfötter­na vid teater Viirus textfest för två år sedan).

På Sopukka blir ”Prinsessa Hamlet” dockteater i samarbete med Aura of Puppets och med Merja Pöyhönen som regissör. Konceptet öppnar för ett mer reflektera­nde, ibland till och med meditativt, känsloinne­håll än uppsättnin­gen på Q-Teatteri, vars grepp liknade serieteckn­andets, något som också var textförfat­tarens första intention.

PÅ Sopukka blir ”Prinsessa Hamlet” dockteater i samarbete med Aura of Puppets och med Merja Pöyhönen som regissör. Konceptet öppnar för ett mer reflektera­nde, ibland till och med meditativt, känsloinne­håll än uppsättnin­gen på Q-Teatteri, vars grepp liknade serieteckn­andets, något som också var textförfat­tarens första intention.

Men också med dockorna kommer det konfronter­ande i fokus, fastän det utmanande och pedagogisk­a (kombinatio­nen som till exempel Liv Strömqvist och som man tänker på i samband med ”Prinsessa Hamlet”) får en helt annan utformning. MODERN DOCKTEATER kan ha ett suggestivt djup av kollektivt berättande. Det får man med på köpet, för de stora dockorna behöver ofta mer än en förare: en ansvarar för replikerin­gen, en annan för dockans lemmar, en tredje arrangerar den mer finstilta gestiken. Det här ger oväntat stora effekter i uttrycket och är en del av den moderna dockteater­ns trumfkort. Det lämpar sig också mycket väl för den här pjäsen.

Allt det visuella på Sopukkasce­nen gör intryck. Spelutrymm­et flankeras av anhopninga­r av bråte bland vilka man hittar den rekvisita man behöver. Hovet behöver tronlika stolar, de olika scenerna behöver inramning, då hittar man just ramar av olika storlek, som kan fungera som dörrar eller fönster, eller bara inrama någon av de mänskliga aktörerna ett ögonblick. ELDEN ÄR ETT VIKTIGT element. Prinsessan Hamlet har ett stigmatise­rande ärr inbränt i ansiktet. Det brinner, människorn­a brinner. Elden hanteras också av människorn­a av kött och blod på scenen med enkla rekvisitat­illbehör, men utfallet är verkningsf­ullt, vimplarna visar att elden är lös överallt, uttryckssä­ttet indikerar att människorn­a inte alls är oskyldiga till det.

Dockorna är skapade av Heini Maaranen och är uppskattni­ngsvis dryga metern höga (förutom drottning Gertrud som är längre). Deras ansiktsutt­ryck är som teatermask­ernas, öppna för situatione­n, öppna för de projektion­er som åskådarna överför. Som publik är det svårt att gardera sig, det är en av poängerna. Ofelio har gjorts om till hund, med ett aristokrat­iskt huvud, och med en svans som viftar inställsam­t pragmatisk­t, det är genialt! MEN FÖRESTÄLLN­INGEN litar inte helt till det visuella. Den har fått ett genomgåend­e, nykomponer­at musikspår (av Valtteri Laurell Pöyhönen), framfört av en stråkkvart­ett som är förinspela­d. Det tillför en rymd kring scenerna och är mycket vackert, men avbryts ofta inte för replikerin­gen som ibland måste överrösta – något som sällan är så lyckat.

Nätverket Aura of Puppets, där Merja Pöyhönen är ordförande fick statens konstpris i fjol. Det är välförtjän­t och stort för Åbo, som blivit något av den moderna dockteater­ns huvudstad i Finland. I november (15– 19.11) arrangeras en dockteater­festival i Manilla, där man kan bekanta sig mer med den moderna dockteater­ns uttryck och ambitioner.

 ??  ?? MÅNGBOTTNA­T UTTRYCK. E.L. Karhus omtalade pjäs ”Prinsessa Hamlet” ses i dockteater­version på Stadsteate­rns Sopukkasce­n. Det ger en intressant effekt av kollektivt berättande. Niina Lindroos (i mitten) har Hamlets talroll, men många hjälper till.
MÅNGBOTTNA­T UTTRYCK. E.L. Karhus omtalade pjäs ”Prinsessa Hamlet” ses i dockteater­version på Stadsteate­rns Sopukkasce­n. Det ger en intressant effekt av kollektivt berättande. Niina Lindroos (i mitten) har Hamlets talroll, men många hjälper till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland