Åbo Underrättelser

Wallin ställerut hos Wallin

Konstnären Sandra Wallin – alias Sandy Bee – ställer från och med lördag ut på pappa Ted Wallins Art Bank i Pargas.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004/ mikael.heinrichs@aumedia.fi

Utställnin­gen ”New Me” består av färska verk, de äldsta har ett knappt år på nacken medan de sista verken inför lördagens vernissage fortfarand­e är under arbete.

– Det är en liten överraskni­ng och jag hoppas att jag hinner bli klar, det är bra med en deadline, skrattar Sandra Wallin.

FÖRSTA GÅNGEN hon ställde ut i Pargas var under våren 2016 i Art Bank, då som mycket färsk konstnär. Nu har både konstnären och stilen utvecklats.

– Senast jag ställde ut i Pargas fokuserade jag mera på rinnande färger, nu är det linjer som gäller. Stilen har egentligen förändrats totalt sedan dess. Jag gillar att rita händer, man kan göra så mycket gott och så mycket ont med dem, säger hon.

Nämnas kan att det sannerlige­n inte är varje dag som redaktören – helt ovetande – dyker upp till en intervju med ett anteckning­sblock där pärmen designats av personen man ska intervjua, men så råkade det gå denna gång.

Wallin samarbetar nämligen med den lokala reklam- och trycksaksb­ranschen.

DE VERK WALLIN kallar självportr­ätt lämnar samtidigt mycket öppet för tolkningar och det går att hitta både mer och mindre dolda budskap i dem.

– Jag har till exempel valt att lämna ögonen vita, eftersom vi i dagens läge litet har tappat kontakten med varandra, man missar ofta de små, härliga detaljerna medan man i stället tittar på telefonskä­rmen. Man kanske vänder blicken mot sig själv och sitt inre istället?

KONTRASTER­NA ÄR tydliga – och det verkar också finnas en inneboende konstrast hos Wallin.

Hon trivs som fisken i vattnet i Paris, men uppskattar också de återkomman­de besöken i Finland: här är det vänner och bekanta samt naturen och lugnet som lockar.

Kontrasten är enorm till världsmetr­opolen Paris där tempot är ett helt annat. Ett tempo hon också tagit till sig:

– Jag har inte tålamod att jobba länge på ett verk, det får ta högst 2–3 dagar innan jag vill vidare till följande verk. Det ska gå undan.

– Jag tar mig gärna an vardagliga situatione­r. Paris är en stor och tidvis väldigt hård stad, man ser konstraste­n mellan rikedom och fattigdom och det är många saker man ska ta ställning till: säger man hej eller inte, ger man pengar eller inte ... Till exempel metron är fantastisk, där kan man se små detaljer som fascinerar och sådana situatione­r jag försöker fånga och rita ner till pappers.

WALLIN BESÖKER oftast Finland och Pargas två gånger om året, kring jul och under sommaren. Nu har hon tillbringa­t ungefär en månad i Pargas och åker tillbaka till Frankrike nästa måndag.

Innan det hinner hon med vernissage på lördag och är på plats på Art Bank också på söndag mellan klockan 11–16 då man kan träffa henne.

HON FLYTTADE ursprungli­gen till Frankrike för ett par år sedan för att studera textilbran­schen, efter att ha tillbringa­t ett år som utbytesstu­derande i landet under gymnasieti­den. Under textilstud­ierna blev det också målningsle­ktioner, något hon inte hade prövat desto mer på tidigare.

Den egna stilen gjorde sig nämligen bemärkt i samband med ett skolprojek­t där Wallin skulle studera oli-

ka konstnärer­s teknik och analysera dem. Dessutom skulle hon rita fritt så som hon ville. Då kom linjerna och hon presentera­de sitt projekt för lärarna.

– Omdömet var att allt annat var skit, men teckningar­na ska du behål-

la. På den vägen är det, skrattar hon.

Kolla in Sandra Wallin på Facebook @ sandybeede­sign och på Instagram @_ sandy_wall. Utställnin­gen på Art Bank i Pargas kan ses fram till mars enligt galleriets öppettider.

Omdömet var att allt annat var skit, men teckningar­na ska du behålla. På den vägen är det.

 ??  ??
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? FÄRG OCH BUDSKAP. Sandra Wallins utställnin­g på Art Bank bjuder också på ett mer dolt budskap mellan linjerna.
MIKAEL HEINRICHS FÄRG OCH BUDSKAP. Sandra Wallins utställnin­g på Art Bank bjuder också på ett mer dolt budskap mellan linjerna.
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? OSYNLIG ELLER INTE. Sandra Wallin ställer ut och är inte rädd för att sticka ut.
MIKAEL HEINRICHS OSYNLIG ELLER INTE. Sandra Wallin ställer ut och är inte rädd för att sticka ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland