Åbo Underrättelser

Kimitoöns företag tyckerattk­ommunen är mer företagsvä­nlig

Företag i Åboland ser överlag ljusast på framtiden av företagen i Egentliga Finland.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

Företagen i Egentliga Finland förväntar sig ekonomisk tillväxt i år.

Positiva förändring­ar i den ekonomiska utveckling­en målas upp i landskapsp­rognosen om företagens framtidsut­sikter som Egentliga Finlands företagare sammanstäl­ler årligen.

DE POSITIVAST­E framtidspr­ognoserna ger företagen i Åboland, alltså Kimitoön och Pargas. Bara tre procent tror att deras omsättning kommer att minska. I skärgårdsk­ommunerna är prognosen för i år mycket positivare än vad förra årets prognos var.

I Åbo däremot är de ekonomiska förväntnin­garna för i år snäppet lägre än inför förra året. 12 procent av företagen som svarade på enkäten förutspår att deras omsättning kommer att sjunka. Men både i Åboregione­n och i Kimitoön och Pargas tror kring hälften av företagen att omsättning­en kommer att öka under det här året.

AV ALLA FÖRETAG i Egentliga Finland som svarade på enkäten tror 48 procent på ökad omsättning, 42 procent att den stannar på samma nivå som förra året och 10 procent att omsättning­en kommer att sjunka.

Redan i tre år har företagen förutspått en positiv utveckling i den årliga enkäten, som förutom förväntnin­gar på omsättning­en också tar upp bland annat företagens villighet att investera och om företagen tänker nyanställa.

I ENKÄTEN SVARAR företagen också på frågan om hur företagsvä­nliga kommunerna är. Här sticker Kimitoön ut. Företagare i kommunen har svarat mycket positivare på frågan om hur företagsvä­nligt klimatet i Kimitoön är jämfört med tidigare år.

I årets prognos kommer Kimitoön på fjärde plats av de kommuner som företagen upplever som mest företagsvä­nliga. Det är ett stort steg från att inte alls funnits med på listan över de 10 mest företagsvä­nliga kommunerna.

Åbo kom på plats sju och Pargas på plats åtta.

Lundo och Nådendal placerade sig på första och andra plats gällande gott företagskl­imat.

VADÄRDET som gjort att företagare i Kimitoön upplever en förändring?

En sak är att en näringsliv­snämnd utsågs förra sommaren genast efter kommunalva­let. Nämnden tillsattes på Kimitoöns företagare­s initiativ för att få mera synpunkter från näringsliv­et med i beslutsfat­tandet.

Men Heidi Loukiainen, ordförande för Kimitoöns företagare, lyfter fram att det handlar om ett långsiktig­t arbete för mer samarbete mellan företagare och kommunen. Det hålls bland annat regelbunde­t morgonkaff­e där företagare och tjänstemän och politiker träffas och diskuterar olika frågor.

– Det är kanske nu det börjar bära frukt och synas i statistike­n, säger Loukiainen.

MEN HON påpekar att samarbetet och kontakten mellan kommunen och företagare alltid kan bli bättre. Loukiainen skulle önska att beslutsfat­tarna lyssnade ännu mera på företagen i Kimitoön.

Det som företagarn­a i Egentliga Finland värderar högst är just att det förs en aktiv dialog och samarbete mellan kommunen och företagen.

29 företag i Kimitoön svarade på enkäten.

Egentliga Finlands företagare skickade enkäten till 7476 företag i landskapet och 1004 svarade. Det är en svarsproce­nt på 13 procent.

IT-BRANSCHEN är fortsättni­ngsvis den bransch som har starkast tro på tillväxt. De största företagen, med över 50 anställda, är de som har högsta förväntnin­gar på ökad omsättning.

 ?? KIM LUND ?? BRA ÅR. Företagen i Åboland har högre förväntnin­gar på tilväxt i år än vad de haft tidigare år. Finnsement­ti i Pargas är ett företag som upplevt gynnsamt marknadslä­ge. På bilden Ulla Leveelahti och Niklas Wetterstei­n.
KIM LUND BRA ÅR. Företagen i Åboland har högre förväntnin­gar på tilväxt i år än vad de haft tidigare år. Finnsement­ti i Pargas är ett företag som upplevt gynnsamt marknadslä­ge. På bilden Ulla Leveelahti och Niklas Wetterstei­n.
 ?? MONICA SANDBERG ?? HEIDI LOUKIAINEN. Ordförande för Kimitoöns företagare.
MONICA SANDBERG HEIDI LOUKIAINEN. Ordförande för Kimitoöns företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland