Åbo Underrättelser

Frakttrafi­ken drabbas då Princess dockas

Den utdragna dockningen drabbar godslevera­nserna för många företag.

- Jan-Ole Edberg jan-ole.edberg@aumedia.fi

Tallink Siljas passagerar­fartyg Baltic Princess som trafikerar rutten Åbo–Stockholm läggs på dock i sex veckor i Polen.

I dag tidigt på morgonen startar fartyget resan från Åbo till Gdansk där hon dockas på varvet Remontowa.

Under dockningen byts fartygets växellåda ut. Växellådan har orsakat driftsprob­lem i flera repriser med bland annat förseninga­r som följd.

Bytet av växellåda är en dyr och omfattande reparation som kräver att fartygets nedersta däck rivs upp. Det här gör att dockningen är längre än vanligt.

BALTIC PRINCESS återvänder till Åbo den 22 februari då hon sätts i trafik igen.

Galaxy som anlöper Åbo om morgnarna tar Baltic Princess plats på kvällsavgå­ngarna. Något ersättande fartyg sätts inte in på rutten.

– Det inte lönar sig att sätta inte att sätta in ett annat fartyg i den situation vi befinner oss i. I princip är det möjligt men bestämmels­erna är sådana att vi i så fall måste betala farledsavg­ifter för hela året, säger Nina Honkaranta, Tallink Siljas regiondire­ktör i Åbo.

MED BARA ETT Fartyg i trafik tappar rederiet både passagerar­e och fraktkunde­r.

– Det kan inte hjälpas eftersom dockningen är nödvändig. Det som underlätta­r situatione­n något är att säsongen efter jul och nyår är ganska lugn. Men att fartyget råkar vara ur trafik under en del av sportlovet är förstås inte så bra, säger Honkaranta.

Värst drabbas ändå frakttrafi­ken. Många speditions­företag har kontaktat rederiet.

– Dockningen påverkar helt klart frakttrafi­ken. Speditions­företagen är oroade över hur de ska ordna frakterna när kapacitete­n minskat, säger Honkaranta.

SAMTIDIGT SOM Baltic Princess växellåda byts fräschas fartygets inredning upp. Mattor och gardiner i en del hytter byts och golv i allmänna utrymmen förnyas.

Barnen får mera aktivitete­r ombord och ett större lekrum. Samti-

digt förstoras en av shoppingbu­tikerna ombord.

Också fartygets café förnyas liksom buffén som får ett mångsidiga­re utbud.

– Eftersom fartyget måste vara på dock så lång tid beslöt vi att också göra andra saker ombord samtidigt, säger Honkaranta.

ATT FARTYGET DOCKAS i Polen beror på att det inte fanns plats vid något av varven i Finland.

En del av underlever­antörerna kommer ändå från Finland.

– Med ombord på resan till Polen är 150 anställda från finländska underlever­antörer, säger Honkaranta, som själv reser med fartyget till Gdansk för att bekanta sig med arbetet.

Hon hoppas att Baltic Princess ska locka många nyfikna resenärer när fartyget sätts i trafik uppfräscha­d och med ny växellåda.

TALLINK SILJA HADE i fjol rekordmång­a resenärer på sina rutter.

Också på rutten Åbo–Stockholm ökade mängden passagerar­e. Bland passagerar­na från utlandet ökade resenärern­a från Kina, Japan och Sydkorea.

Hos finländarn­a var skärgårdsk­ryssningar­na mellan Åbo och Mariehamn populärast.

– Där hade vi den största ökningen, säger Honkaranta.

 ??  ??
 ?? JAN-OLE EDBERG ?? DOCKAS I GDANSK. I morse åkte Baltic Princess mot Gdansk i Polen där hon läggs på dock för att få ny växellåda. Den sex veckor långa dockningen orsakar en betydande minskning av fraktkapac­iteten på Åborutten.
JAN-OLE EDBERG DOCKAS I GDANSK. I morse åkte Baltic Princess mot Gdansk i Polen där hon läggs på dock för att få ny växellåda. Den sex veckor långa dockningen orsakar en betydande minskning av fraktkapac­iteten på Åborutten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland