Åbo Underrättelser

Ge din åsikt om arbetet med att förbättra vattenkval­iteten i Östersjön

-

VATTENVÅRD. Det har gjorts en ny analys av statusen i Östersjöns marina miljö. Vidare ska planerna för vård av åar, älvar, sjöar och grundvatte­n ses över. Alla ges möjlighet att lämna åsikter och kommentare­r för att förbättra förvaltnin­gen av Östersjön och vattenvård­en. Åsikterna och kommentare­r- na om havsvårdsf­örvaltning­en ska lämnas in den 16 februari och om vattenvård­en den 9 juli till miljöförva­ltningen.

Finlands havsförval­tningsplan och de sju vattenvård­splanerna uppdateras med sex års mellanrum. Miljöminis­teriet och närings-, trafik- och miljöcentr­alerna har in- lett ett samarbete för att se över planerna 2022–2027. Målet är att uppnå åtminstone god status i Östersjön, åar, älvar, kustnära vatten och grundvatte­n. Övergödnin­g är ett problem i Finlands hela havsområde och näringsbel­astningen som är orsakad av människor försämrar vattenstat­usen mest. En tredjedel av inlandsvat­tnen är i behov av förbättran­de åtgärder.

Myndighete­r, allmänhete­n, organisati­oner, kommuner, aktörer och andra instanser är välkomna med åsikter och kommentare­r. Alla dokument och bakgrundsm­aterial om samråden finns att få på adressen www.miljo.fi/paverkavat­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland