Åbo Underrättelser

TS: Rettigs tobaksfabr­ik kan bli hotell

Hotellinve­steringske­djan Hansaman Hotels planerar två fyrstjärni­ga hotell i Åboregione­n.

-

Rettigs tobaksfabr­ik på Nunnegatan i Åbo står tom sedan Novia flyttade ut, men nu spekulerar tidningen Turun Sanomat i att det kan bli ett hotell.

Den finländska hotellinve­steringske­djan Hansaman Hotels Group Oy har nämligen uttalade planer på två fyrstjärni­ga hotell i Åboregione­n, varav det ena ska placeras i Åbo och det andra i Nådendal. Hotellen skulle ha 180-200 rum och enligt planerna stå klara 2020.

–Åbohotelle­t är tänkt att finnas i en central byggnad där det för tillfället inte finns någon verksamhet, säger Jani Kaarlejärv­i som leder projektet.

Hansaman Hotels avslöjar inte vilken Åbobyggnad det handlar om. Planerna offentligg­örs i februari. Lasse Svens, skattmästa­re för Stiftelsen för Åbo Akademi som äger huset, säger ändå att de bägge parterna har fört diskussion­er om att anlägga hotellet i den gamla tobaksfabr­iken.

Stiftelsen har tidigare uttryckt sin vilja om att bygga bostäder i byggnaden, men fått mothugg av staden som anser att det inte vore i linje med stadens centrumvis­ion. Svens säger i Turun Sanomat att ett hotell är ett tänkbart alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland