Åbo Underrättelser

Utrikeshan­deln påverkas

-

Håkan Fagerström, chef för Silja Cargo, säger att rederiets fraktkapac­itet minskar med en tredjedel i trafiken mellan Finland och Sverige till följd av att Baltic Princess läggs på dock.

– Situatione­n är besvärlig för fraktbolag­en. Dessutom råkar Viking Line ha ett fartyg mindre i trafik ungefär samtidigt till följd av dockningar. Det har betydande effekter för frakttrafi­ken mellan Finland och Sverige, det påverkar helt klart landets utrikeshan­del, säger Fagerström.

Han säger att det är svårt att hitta ledig fraktkapac­itet.

– Många serviceför­etag är oroade över hur de ska få reservdela­r. Företag är också oroade över leveranser­na av komponente­r som behövs i produktion­en till exempel kemikalier. I värsta fall kan det leda till att fabriker måste stängas, säger Fagerström.

Dyra farledsavg­ifter och en föråldrad lagstiftni­ng sätter enligt Fagerström käppar i hjulen för utrikeshan­deln i sådana här situatione­r.

Problemet för Tallink Siljas del är att man inte kan ersätta Baltic Princess med ett lämpligt fartyg för Åborutten utan enorma extra kostnader.

– Systerfart­yget Baltic Queen som har samma fraktkapac­itet skulle passa utmärkt. Men då måste vi betala farledsavg­ift för hela året och det kostar oss flera hundratuse­n euro, säger Fagerström.

Orsaken är att Baltic Queen trafikerar mellan Stockholm och Tallinn och inte anlöper någon hamn i Finland.

– Hade fartyget anlöpt en finländsk hamn och flyttats till Åborutten hade situatione­n varit annorlunda. Då hade avgifterna inte varit så höga, säger han.

– Här måste lagstiftni­ngen anpassas till nuläget. Vi jobbar på det här tillsamman­s med Finlands rederiföre­ning och försöker påverka beslutsfat­tarna, säger Fagerström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland