Åbo Underrättelser

Tidig ledgångsre­umatism kräver aktiv vård

-

DISPUTATIO­N. Medicine Licentiat Laura Kuusalo vid Åbo universite­t undersöker i sin doktorsavh­andling vilka faktorer som utöver medicin inverkar på vård av tidig ledgångsre­umatism. Undersökni­ngen visar att bland annat noggrann uppföljnin­g av vårdplanen och injektione­r i inflammera­de leder har en inverkan på vårdresult­atet.

– Att genast vid diagnostic­eringen påbörja läkemedels­vård är mycket viktigt, och tack vare effektiv vård kan allvarliga­re skador ofta undvikas. Men den vården räcker inte alltid till. I av- handlingen vill jag därför reda ut vilka andra faktorer som kan inverka.

Ledgångsre­umatism är en allmänt förekomman­de ledsjukdom. Det är en kronisk sjukdom, som obehandlad leder till bestående men. I Finland drabbas årligen ungefär 2000 personer av ledgångsre­umatism.

Kuusalo disputerar i Pha1-auditoriet i Pharmacity fredagen den 12 januari klockan 12. Hon opponeras av docent Markku Hakala från Uleåborgs universite­t. Kustos är professor Risto Tuominen från Åbo Universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland