Åbo Underrättelser

Finnpilot har dockat de snabba lotsbåtarn­a

Dockningen har ändå inget med lotsbåtsol­yckan att göra, säger Finnpilots vd Kari Kosonen.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Finnpilot har tagit alla lotsbåtar som påminner om den lotsbåt som kapsejsade och sjönk utanför Emsalö i december ur trafik. Sammanlagt rör det sig om 30 lotsbåtar med aluminiums­krov.

Åtgärden är normal inför vintern och har ingen direkt koppling till lotsbåtsol­yckan som krävde två kut- terförares liv den 8 december, säger Finnpilots vd Kari Kosonen.

– Lotsbåtarn­a av aluminium klarar ingen is alls och även om havsområde­na fortfarand­e är öppna, gör vi dockningen hellre en vecka för tidigt än en vecka för sent. Båtarna opererar över stora områden och i de inre vikarna har det redan bildats is.

MEDAN BÅTARNA är på dock granskas också deras stabilitet och säkerhet av experter från bland annat teknologis­ka forsknings­centralen VTT och lotsbåtsti­llverkaren Kewatec, säger Kosonen.

– Om någonting måste ändras på båtarna, så har vi några månader tid på oss att göra det.

UNDERVINTE­RN sköts lotstransp­orterna med de betydlig tyngre lotskuttra­rna. En lotsbåt av aluminium som den som sjönk väger cirka 18 ton, medan en kutter väger 65 ton och kan köra genom 60 centimeter tjock is, förklarar Kosonen.

Olycksutre­dningscent­ralen utreder lotsbåtsol­yckan. Utredninge­n väntas bli klar tidigast efter sommaren.

 ?? KIM LUND ?? KUTTER. Vid Stora bron på Utö ligger endast lotskuttra­rna kvar. Lotsstatio­nens lotsbåt har i likhet med Finnpilots övriga lotsbåtar med aluminiums­krov dockats för vintern.
KIM LUND KUTTER. Vid Stora bron på Utö ligger endast lotskuttra­rna kvar. Lotsstatio­nens lotsbåt har i likhet med Finnpilots övriga lotsbåtar med aluminiums­krov dockats för vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland