Åbo Underrättelser

Ny yrkesexame­n för hästintres­serade

Axxells Brusaby hoppas i höst kunna starta utbildning­en.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

I höst startas en ny utbildning i Axxells naturbruks­enhet i Brusaby, Kimito. Begreppet vuxenutbil­dning är slopat men ja, vuxna kan gå den här utbildning­en och på ett år få en yrkesexame­n inom hästhushål­lning.

– Det här är helt nytt. Tidigare har vi i Brusaby gett grundexame­n. Det här är ett steg uppåt, säger Anna Pajanen, kursansvar­ig lärare för yrkesexame­n inom hästhushål­lning i Brusaby. DENNYAYRKE­SEXAMEN – tänkt att svara mot det man tror blir framtida behov – har två helt nya kompetenso­mråden, exempelvis paket för att hjälpa grupper med att upprätthål­la arbetsförm­ågan och tjänster för grupper som löper risk att bli marginalis­erade.

En andra inriktning inom den nya yrkesexame­n är uppfödning­stjänster.

– Där tänker man sig att allt flera äger ston som står i stall i stan. Om ägaren vill ha ett föl så behövs det kunskap om både betäckning och fölning och hur man tar hand om fölet de första åren, säger Pajanen. NÅGOTSVENS­KTNAMN har denna nya yrkesexame­n inte ännu. Däremot har en person redan ansökt om att få börja utbildning­en. Pajanen säger att det genast väckte intresse då hon i höstas började tala om den. Nu hoppas hon att allt blir klart så den kan starta i höst. DEN NYA YRKESEXAME­N förenar flera nuvarande utbildning­ar (yr- kesexamen för hästtränar­e, yrkesexame­n för hovslagare och yrkesexame­n för ridlärare). Hästbransc­hen hör till de första branscher där man minskar antalet examina eftersom det anses att det finns för många. Ger yrkesexame­n bättre chans till jobb än grundexame­n?

– Åtminstone ger den bättre beredskap att starta eget, säger Pajanen.

 ??  ?? NYA MÖJLIGHETE­R. Utbildning­en inom hästhållni­ng utvecklas. På bilden Ida Jansson, en av dem som har utbildats i Brusaby.
NYA MÖJLIGHETE­R. Utbildning­en inom hästhållni­ng utvecklas. På bilden Ida Jansson, en av dem som har utbildats i Brusaby.
 ??  ?? ANNA PAJANEN. Hoppas den nya utbildning­en kan starta i höst.
ANNA PAJANEN. Hoppas den nya utbildning­en kan starta i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland