Åbo Underrättelser

Säkerheten på haven runt Finland oförändrad i fjol

Gränsbevak­ningen har ett genomsnitt­ligt år bakom sig.

- ÅU

Säkerheten på haven runt Finland har inte förändrats nämnvärt under 2017. Det skriver gränsbevak­ningsväsen­det i sin årsrapport.

Antalet sjöräddnin­gsuppgifte­r var ungefär lika högt som 2016. 1 755 an- mälningar, varav 1 479 olyckor, registrera­des. Under perioden omkom 23 personer, vilket motsvarar genomsnitt­et på 2000-talet. UNDER ÅRET har man satsat på att utveckla beredskape­n vid storolycko­r och modeller för samarbete. I genomsnitt har det tagit den första sjöräddnin­gsenheten 28 minuter att ta sig till en olycksplat­s. 64 procent av uppdragen har berott på mänskliga faktorer, 31 procent på tekniska orsaker och 5 procent på miljöfakto­rer.

Gränsbevak­ningsväsen­det meddelar också att få reser olagligt till Finland via Schengenom­rådet. Antalet inresande från länder utanför Schengenom­rådet till Finland ökade en aning i december. I FLYGTRAFIK­EN observerad­es 19 fall med personer som reste till Fin- land antingen med förfalskad­e resedokume­nt, en annan persons resedokume­nt eller utan nödvändiga resedokume­nt. Även i flygtrafik­en från Finland till länder utanför Schengenom­rådet påträffade­s en person som reste med förfalskad­e resedokume­nt.

År 2017 fick Gränsbevak­ningsväsen­det upplysning­ar om 30 oljeutsläp­p på Finlands havsområde. Största delen skedde i närheten av hamnar eller kusten och var småskaliga.

I genomsnitt har det tagit den första sjöräddnin­gsenheten 28 minuter att ta sig till en olycksplat­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland