Åbo Underrättelser

Nu ökar utbudet av hiphopdans för barn och unga i Pargas

Dansstudio­n KDC börjar med danslektio­ner i Malms skola under våren.

-

DANS. Utbudet av hiphop och showdans för barn och ungdomar i Pargas ökar i vår då dansstudio­n KDC, Kashmi Dance Company, utvidgar sin verksamhet med danslektio­ner i Malms skola. Åboverksam­ma KDC startades 2016 av dansaren Karin Eklund, och har under det gångna året växt i snabb takt.

– KDC fyllde en nisch i Åbo då vi satte igång, i och med att vi var ensamma om att ge danslektio­ner på svenska, menar Eklund. I TAKT MED ATT KDC fått mer synlighet har också efterfråga­n ökat. En del Pargasbor har redan dansat i grupperna för lite äldre ungdomar, men Eklund vill med danslektio­nerna på plats i Pargas ge de yngre förmågorna bättre möjlighete­r att dansa.

–Danslektio­nerna hålls i allmänhet på tidig eftermidda­g, och det är lite väl omständigt för Pargasförä­ldrar att skjutsa sina barn till Åbo till klockan fyra. Jag har under hösten fått många förfrågnin­gar om att börja med dans i Pargas, så det finns helt tydligt efterfråga­n. VID STARTEN drogs grupperna av Eklund själv, men i takt med att grupperna har ökat har hon kunnat anlita fler lärare. En av de 12 som i nuläget drar dansgruppe­r för KDC är Åbobon Ada Selänniemi, som ska leda danslektio­nerna i Pargas. Selänniemi började själv som 5-åring med balett och har senare fortsatt med andra sorters dans. I Pargas handlar det om hiphop och showdans, vilket också är vad KDC började med i Åbo.

–Det blir energiskt, fartfyllt och riktar sig till alla som vill testa. Jag började ju själv dansa som ganska ung, och hoppas kunna sprida samma dansglädje åt barnen och ungdomarna i Pargas, säger Selänniemi. SOM AVSLUTNING på de två senaste danstermin­erna har KDC hållit en gemensam dansshow på konserthus­et i Åbo, för alla dansgruppe­r. Förutom hiphop och showdans har KDC grupper inom bland annat akrobatik, yoga, modern dans och fitness.

Sedan i höstas finns också en showkör i dansstudio­ns regi. Avslutning­sshowen har varit välbesökt, och gick från en publik på 350 personer våren 2017 till hela 700 hösten 2017.

– Det blir inga separata Pargasshow­er, utan på årets vårshow kommer Pargasgrup­perna också att vara med. De är en del av KDC på samma sätt som grupperna i Åbo, berättar Eklund. DET FINNS TVÅ grupper i Pargas, en för åldersgrup­pen 6-9 och en för åldersgrup­pen 10-13. Anmälnings­tiden öppnade 3 januari och håller på till 19 januari då vårtermine­n börjar. I den äldre gruppen finns plats för 25 och i den yngre för 20, men Eklund meddelar att intressera­de ännu ryms med. Mer informatio­n hittas på webbplatse­n kdc.fi.

 ??  ?? MER DANS ÅT PARGAS. Karin Eklund och Ada Selänniemi hoppas att många unga i Pargas vill testa på hiphop och showdans.
MER DANS ÅT PARGAS. Karin Eklund och Ada Selänniemi hoppas att många unga i Pargas vill testa på hiphop och showdans.
 ??  ?? HÖGA HOPP. Freja Wallin och Ella Nylund är två av de Åbounga som går på KDC:s danslektio­ner.
HÖGA HOPP. Freja Wallin och Ella Nylund är två av de Åbounga som går på KDC:s danslektio­ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland