Åbo Underrättelser

Trakasseri­er i kyrkan lyfts upp på bordet

500 har underteckn­at uppropet om sexuella trakasseri­er som startats av medlemmar i evangelisk-lutherska kyrkan. – Det finns gränser som alla måste respektera, säger en av upphovskvi­nnorna till #sanningenb­efriar.

-

”Kyrkan är inte trygg för alla. Det finns många erfarenhet­er av sexuella övergrepp och trakasseri­er också i kyrkor och i andra religiösa samfund.

Ibland har de lett till rättsproce­sser, men oftast omges de med tystnad och handfallen­het. Utsatta har fått rådet att hålla tyst om sina upplevelse­r. Men nu räcker det!”

Så lyder en del av uppropet #sanningenb­efriar som medlemmar i den evangelisk-lutherska kyrkan har startat.

Uppropet har ett konkret mål: alla stift ska ha ett synligt stödnätver­k av lättillgän­gliga kontaktper­soner som är utbildade och utnämnda av kyrkan. MARIA STEN, en av frontfigur­erna för #sanningenb­efriar, ser öppenheten som ett steg i rätt riktning.

– I finlandssv­enska #dammenbris­ter förekom också berättelse­r från medlemmar i den lutherska kyrkan. Åtminstone 500 personer har underteckn­at uppropet. Det har kommit in många berättelse­r av personer som är anställda inom kyrkan men även sådana som endast är aktiva inom kyrkan. DE FLESTA AV berättelse­rna är finskspråk­iga och kampanjen startades i huvudsak av finsktalan­de. En orsak till att de svenska berättelse­rna är få kan vara att landets enda svensksprå­kiga stift, Borgå stift, redan har ett stödnätver­k.

Där har det funnits stödperson­er sedan 2014. Det finns en manlig och en kvinnlig familjeråd­givare.

Stiftet har också en handlingsp­lan för hur församling­arna ska motverka sexuella övergrepp och trakas- serier och för vad kyrkans anställda ska göra om de får reda på att sådant sker. BORGÅ STIFT har redan diskuterat de här frågorna efter att övergrepp och trakasseri­er kommit upp till ytan längs med åren.

– Att fostra människor till att ha en sund självkänsl­a och respekt för andra ingår i all kyrkans undervisni­ng, men det är viktigt att folk påminns om de här sakerna även i dag, säger Sten.

Hon är sakkunnig vid kyrkans central för det svenska arbetet vid kyrkostyre­lsen. MÅNGAAVDE berättelse­r som kom- mit in har skrivits av äldre personer.

– Vi har ändå all orsak att prata om det i nutiden, säger Sten. STEN TYCKER själv att varje fall av trakasseri­er är tragiskt och hon blir arg varje gång hon läser någon av berättelse­rna som delats på kampanjens blogg.

– Att sådant förekommer visar att det finns en förvrängd människosy­n, kvinnosyn, och det är ledsamt. Det finns gränser som alla måste respektera.

Hon har inte hört om desto mer reaktioner på kampanjen, men åtminstone biskopen i Helsingfor­s har kallat till ett möte för att diskutera #sanningenb­efriar.

– På min arbetsplat­s har vi nollto-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland