Åbo Underrättelser

”Viktigt att minnas att de som gör sig skyldiga till övergrepp sällan visar upp den sidan för alla”

Många prästvigda kvinnor som Emma Audas känner har fått höra osakliga kommentare­r om bland annat utseendet. Audas är prästvigd men just nu doktorand vid Åbo Akademi.

- Annina Suominen

– Kyrkans strävan till att upprätthål­la en god miljö där människor ska få känna sig trygga är positiv. Men det kan också leda till att problem som uppstår sopas under mattan, i syfte att bevara bilden av kyrkan som en trygg plats, säger Emma Audas.

Hon är Åbobo, prästvigd och just nu doktorand vid Åbo Akademi. FÖR HENNE var det självklart att skriva under uppropet.

– Jag vill både visa mitt stöd för offren och lyfta fram frågan.

Att Borgå stift redan har kontaktper­soner är ett tydligt tecken på att kyrkan redan tar de här sakerna på allvar.

– Det är ju inte hela sanningen eller hela bilden, men det visar att det finns en vilja att vara bra. Kyrkan vill ha en miljö där alla känner sig trygga.

– Kyrkan har ett uttalat ansvar i frågor som rör sexualitet och relationer. Vi undervisar ungdomar i de här frågorna, vi talar mycket om dem och det finns ett uttalat krav på att göra miljön bra. Det bidrar till en positiv kultur och jargong. Men det kan också bidra till tystnad sedan när det väl går illa, säger Audas. KYRKANSUTM­ANING ligger i att se det som kan ligga bakom den positiva kulturen.

– Det är viktigt att minnas att de som gör sig skyldiga till övergrepp sällan visar upp den sidan för alla. Man borde inte genast tänka att nej, men den där skulle aldrig...! AUDAS HAR ALDRIG själv blivit utsatt för sexuella trakasseri­er i sitt arbete som präst.

Men många prästvigda kvinnor som hon känner har fått höra osak- liga kommentare­r om bland annat utseendet, både av kollegor och av personer de möter i jobbet.

– Jag vill absolut inte förminska deras upplevelse­r, som jag vet att är verkliga, men jag är så klart glad över att jag aldrig blivit utsatt, säger hon.

Kyrkan har ett uttalat ansvar i frågor som rör sexualitet och relationer. Vi undervisar ungdomar i de här frågorna, vi talar mycket om dem och det finns ett uttalat krav på att göra miljön bra. Det bidrar till en positiv kultur och jargong. Men det kan också bidra till tystnad sedan när det väl går illa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland