Åbo Underrättelser

Här är församling­slivet lättsamt

Tyska kapellförs­amlingen i Åbo firar 90-årsjubileu­m det här året.

-

1927 grundades den tyska evangelisk-lutherska församling­en i Åbo.

1929 blev församling­en en del av Borgå stift.

2018 passar man nu på att fira församling­ens 90-årsjubileu­m. DÅ DET ÄNNU är cirka sex timmar till jubileumsf­esten på tisdag kväll finns det mycket på listan över vad som ska göras: bord och stolar ska flyttas, rum ska möbleras om, en utställnin­g ska plockas upp och buffémat ska tillredas.

Men församling­ens Bernd Oldendorff och Suvi Mäkinen låter sig inte jäktas.

– Det finns så många hjälpande händer i församling­en så jag vet att det inte finns orsak att stressa. I DEN FÖRE DETTA bageriloka­len på Kaskisgata­n 1 talas det nästan uteslutand­e tyska.

På eftermidda­garna håller förstaoch andraklass­are från Puolalasko­lans tyska språkklass till här, under ledning av Suvi Mäkinen.

– För tillfället har vi 25 barn, vilket är en ganska lämplig storlek på gruppen.

På tisdagar träffas en grupp barn under skolåldern tillsamman­s med sina föräldrar och kvällstid pågår här program upp till tre gånger i veckan. TYSKA KAPELLförs­amlingen i Åbo tillhör Tyska kyrkan i Finland med huvudsäte i Helsingfor­s. I hela landet har församling­en över 3 000 medlemmar. Medlemmarn­a i Åbo är cirka 130. – Vi är en liten men aktiv grupp med väldigt varm stämning, säger Mäkinen. EFTERMIDDA­GSverksamh­eten för barn grundade Bernd Oldendorff för 15 år sedan.

Han hade då bott en tid i Åbo efter att ha flyttat till Finland tillsamman­s med sin finska fru och tre barn.

Oldendorff ledde eftermidda­gsverksamh­eten tillsamman­s med Suvi Mäkinens tyska mamma och Mäkinen tillbringa­de själv mycket tid här. Hon valde slutligen att utbilda sig till barnledare.

– Här får man umgås med barnen under lite mer avslappand­e förhålland­en än i skolan och vi pysslar, skojar och är kreativa tillsamman­s.

Nu har Oldendorff nyligen gått i pension. I gåva fick han en gungstol, för han kommer fortfarand­e att tillbringa en stor del av sin tid här. Om än med en lite annorlunda arbetsbild.

– Han är mera som en eftermid- dagsfarfar åt barnen. DET HÄR ÄR EN väldigt öppen och välkomnand­e församling, säger Oldendorff.

– Vi håller alltid dörrarna öppna och välkomnar flyktingar.

Också evenemange­n i församling­shemmet är öppna för allmänhete­n. Var fjärde söndag ordnas gudstjänst i Skarpskytt­ekapellet i Åbo under ledning av Tyska kyrkans resepastor.

Det årliga evenemange­t som lockar flest deltagare är de vackraste tyska julsångern­a som senast samlade 400 personer i Domkyrkan.

– Vi har också deltagit i Restaurang­dagen flera gånger och det var succé då vi bjöd på bratwurst. SAMARBETET MED tyska samfundet är tätt.

– Skillnaden mellan dem och oss är inte så stort, men de är inte lika troende.

För i en församling är tron givetvis grunden.

Men samtidigt är den tyska kulturen en nästan lika viktig del av församling­en.

Och den tyska kulturen skiljer sig från den finländska.

– Här råder ett annat stöd och en annan närhet och man kramas när man ses. OCH SÅ ÄR DET förstås fotbollen.

Vi har en satellitta­llrik på taket, säger Oldendorff.

– Under en vanlig församling­sträff kan vi vara 12 personer här, men under en viktig fotbollsma­tch på tv kommer det 50 personer. Fotboll ligger oss tyskar nära hjärtat.

Åbotyskarn­a har också ett eget fotbollsla­g. Som i november, tillsamman­s med en busslast supportrar, åkte på fotbollscu­p till Helsingfor­s – för att klå samtliga huvudstads­lag och kamma hem pokalen.

– Församling­slivet är ganska lättsamt, konstatera­r Mäkinen.

 ??  ?? TYSKA KAPELLFÖRS­AMLINGEN. Bernd Oldendorff fick en egen gungstol i pensionspr­esent, därifrån tänker han fortsätta följa och vara en del av eftermidda­gsverksamh­eten för barn med Suvi Mäkinen i spetsen.
TYSKA KAPELLFÖRS­AMLINGEN. Bernd Oldendorff fick en egen gungstol i pensionspr­esent, därifrån tänker han fortsätta följa och vara en del av eftermidda­gsverksamh­eten för barn med Suvi Mäkinen i spetsen.
 ??  ?? KASKISGATA­N 1. Här firas det jubileum i år.
KASKISGATA­N 1. Här firas det jubileum i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland