Åbo Underrättelser

Spännande attsvarapå 112-samtal

Pargasbon och nödcentral­soperatöre­n Linda Pyy har aldrig ångrat sitt yrkesval.

-

Nödcentral­soperatöre­n Linda Pyy har jobbat på nödcentral­en i Åbo i fyra år. Hon har sedan tidigare en sjuksköter­skeexamen i bagaget, men ville efter olika sorters vårdjobb hitta något nytt.

– Jag snavade över möjlighete­n att jobba på nödcentral på nätet, och kände att det är en perfekt kombinatio­n för mig som har en bakgrund både inom vård och som aktiv inom Pargas FBK. Jag upplevde utbildning­en som konkret och yrkesinrik­tad och har aldrig ångrat mitt val. Jag kan varmt rekommende­ra yrket, säger Pyy. SOMNÖDCENT­RALSOPERAT­ÖR tar hon emot samtal till 112, och larmar utifrån dem ambulans, brandkår, polis eller socialdejo­ur.

Hon hade själv inte möjlighet att gå den tvåspråkig­a utbildning­en, utan tog sin examen i Kuopio helt på finska.

Hon tror att en delorsak till att intresset för tvåspråkig utbildning inlednings­vis var lågt är att yrket är re- lativt osynligt för den stora massan. Hon hade inte heller själv övervägt yrket förrän hon hittade möjlighete­n på nätet.

– Alla vet ju vad till exempel ett kassabiträ­de gör, för det arbetet ser man i vardagen. Folk förstår att vi svarar i telefon men ser inte hela yrkesbilde­n. Vi har personlige­n ansvar för att korrekt bedöma hur akut faran är. Bedömninge­n görs utifrån vissa kriterier, men yrket kräver ändå att man själv har kunskap i området. Om någon till exempel ringer in och har ont i bröstet måste jag analysera situatione­n för att säga hur snabbt en ambulans måste vara på plats. PYY TROR att problemen med för få svensksprå­kiga anställda i första hand inte berör Åboregione­n, även om det aldrig kan finnas för många med kunskaper i de båda inhemska språken.

I Åbo finns det svensksprå­kiga nödcentral­soperatöre­r på plats under varje arbetspass. Dessutom går en del samtal på engelska.

Varför ska man söka sig till den här branschen?

– Det är ett väldigt varierande och utmanande jobb, trots att det i princip följer samma rutiner. Man vet aldrig vad nästa samtal handlar om och ibland är det lite av ett detektivar­bete att reda ut situatione­rna. Och vem lämpar sig yrket för?

– Personer som är flexibla, snabb- tänkta och tycker om mänsklig kontakt. Jag ser själv inte jobbet som särskilt stressigt – man vänjer sig snabbt med att ta ett samtal i taget – men det är ändå bra att vara en lugn person. NÖDCENTRAL­SOPERATÖRE­RNA jobbar i regel i 12-timmarspas­s, men med mer bemanning under de tid- punkter då belastning­en är som högst.

 ??  ??
 ??  ?? VARIERANDE YRKESBILD. Linda Pyy vet aldrig vad som väntar när hon lyfter på luren.
VARIERANDE YRKESBILD. Linda Pyy vet aldrig vad som väntar när hon lyfter på luren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland